Search   Contact      

 

     

eTrends

eConomics

eServices

eConcepts

eMethods


literatuur eBiz

internet jargon

management goeroes

toelichting op goeroes

management jargon

management tools

top 100 literatuur

Internet is een netwerk van netwerken, dat het mogelijk maakt om honderdduizenden databanken verspreid over de gehele wereld direct te raadplegen. Momenteel zijn er tientallen miljoenen gebruikers op ettelijke miljoenen computers via tienduizenden netwerken in alle delen van de wereld aangesloten op het Internet. De laatste jaren verdubbelt het Internet jaarlijks in omvang, zowel wat betreft aansluitingen, aangeboden informatie, als aantal gebruikers.
Met die enorme groei komt er een zeer groot te bereiken doelgroep naar voren. Daar schuilt het interessante van Internet in: die grote potentie. We staan hiermee op de drempel van de Derde Golf zoals zo treffend beschreven door Alvin Toffler. Met de groei van Internet betreden we de eerste trede van de trap die Electronic Highway heet. Internet kan gezien worden als een communicatie-middel en daarmee kunnen bedrijfsprocessen effectiever gemaakt worden. De grote investeringen in automatisering zijn vooralsnog aangewend om delen van bedrijfsprocessen doelmatiger te laten verlopen. Door het gebruik van Internet kunnen schakels van deelprocessen verbeterd worden en daarmee het rendement op de investeringen in automatisering, informatisering en telecommunicatie.

Dus daarom Internet !

 

Geschiedenis van Internet

Het Internet is ontstaan uit een onderzoeksproject gefinancierd door de Advanced Research Projects Agency (ARPA) van het Amerikaanse Ministerie van Defensie. Het eerste stukje ARPA-net dateert uit 1968. Vandaag de dag is essentieel dat het Internet gebruik maakt van een bepaalde wijze van data-communicatie, dat bekend staat onder de afkorting TCP/IP (Transmission Control Protocol/lnternet Protocol). Alle informatie op het Internet, ongeacht of het nu om tekst, plaatjes of geluid gaat, wordt verstuurd in de vorm van kleine pakketjes. Ieder pakketje weet het adres waar het naartoe moet en welk pakketje voor en na hem komt. De route doet er niet toe. Pakketje één kan van New York naar Amsterdam reizen via London, pakketje twee via Tokyo. Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming zetten ze zich in de goede volgorde en presenteren zich. Op deze wijze geeft het niet wanneer een atoomoorlog, kernramp of aardbeving een stukje netwerk uitschakeld: de rest van het netwerk tikt dan rustig door en de pakketjes kiezen gewoon een andere route. Dat dit echt werkt bleek bijvoorbeeld tijdens de coup in Rusland in augustus 1991 en tijdens de aardbeving in Kobe in begin 1995. Terwijl alle traditionele communicatiekanalen het begaven, ging de berichtgeving via Internet gewoon door. De aanslagen op het WTC in New York in 2001 konden ook snel op internet worden gevolgd omdat de grote nieuwsconcerns (zoals CNN) uitgebreide websites hebben waar interactieve kaartjes etc. werden gebruikt om het nieuws zo duidelijk mogelijk te brengen.

 

 

_________________________________________________________

floor
(e) info@floor.nl

copyright © 2000-2019 floor