De organisatie adviseur of management consultant is de persoon die organisaties adviseren op het gebied van management. Het is geen hecht georganiseerde wereldje. Naast grote bureaus van faam zijn er vele eenpitters (bureaus met een directeur/eigenaar). Er zitten veel 'vogels' van zeer uiteenlopende pluimage bij. Van oud-werknemers, die een reorganisatie hebben meegemaakt tot heuse management-goeroes.

De beroeps-organisaties van de organisatie-advieswereld zijn:

 • De Orde van Organisatiedeskundigen en -Adviseurs (OOA);
 • De Raad van Organisatie=Adviesbureaus (ROA);
 • De Nederlandse Vereniging van Organisatie-Adviseurs.

Daarnaast zijn er nog vele verenigingen die beroepsgenoten bundelen die op de een of andere manier met management van organisaties adviseren (juristen, accountants etc.).

Het organisatie-adviesvak is ontstaan op de werkvloer van fabrieken. Het doel was om produktie-verbeteringen aan te brengen in termen van efficiëncy en effectiviteit. De ingenieurs waren het eerste actief en later zijn de bedrijfskundigen, sociologen, psychologen en accountants er bij gekomen.

Recent komen er veel adviseurs uit disciplines als marketing, accountancy, automatisering en communicatie. De organisatie-adviseur helpt de manager bij vraagstukken die de ondernemer eigenlijk zelf moet oplossen. Dat is geen leuk uitgangspunt. De adviezen komen uit de meest uiteenlopende specialisaties voort:

 • Bedrijfsdoorlichting en sanering;
 • Ondernemingsstrategie;
 • Interne organisatie;
 • Marketing aanpak;
 • Export;
 • Personeelsbeleid;
 • Kwaliteitsverbetering;
 • Voorraadbeheer;
 • Produktontwikkeling;
 • Haalbaarheidsstudies;
 • Public Relations & Public Affairs;
 • Communicatie;
 • Informatisering.

Er zijn nog vele voorbeelden te geven. Op de meeste gebieden is er wel een theorie of aanpak die tot succes zal leiden.

Welk organisatie adviseur ?

De branche ervaring van de adviseur is van groot belang. Alleen dan kan hij zich inleven in de problematiek die eigenlijk de manager zelf zou moeten oplossen. De adviseur brengt ervaring, expertise, een frisse kijk in. Eigenlijk verkoopt hij lucht en het is dan ook begrijpelijk dat een curriculum moet duidelijk maken wat de adviseur kan bieden.

De keuze van een adviseur is dan ook vaak zeer sterk persoonsgebonden. Een kwaliteitskeurmerk bestaat er niet. Wel proberen de branche-organisaties die kwaliteit te waarborgen. Aansluiting van de adviseur bij een organisatie geeft geen garantie, maar het lidmaatschap van gerenommerde organisatie geeft een waardevolle indicatie.

De grote bureaus kunnen veelal alle mogelijke opdrachten uitvoeren. Let dan wel op het hanteren van blauwdrukken en of die van toepassing is op uw organisatie. Voor zeer specifieke opdrachten kunnen kleine gespecialiseerde bureaus een uitkomst zijn. De selectie daarvan gebeurt meestal door een aanbeveling van een bekende relatie die goede ervaringen met het bureau heeft.

Spreek van tevoren een resultaat af en leg de afspraken schriftelijk vast.

Meer informatie ?


  • Generic placeholder image
   Floor Management Netwerk

   Floor is een platform over management en ondernemen door gebruik te maken van de mogelijkheden van internet.

   Floor beoogt een hulp te zijn bij het ontwikkelen van een doelgerichte strategie en de vertaling daarvan in praktische stappen.

   Op Floor.nl is in diverse categorien informatie te vinden voor managers en voor geïnteresseerden in management.

    

  • Generic placeholder image
   Nieuws en achtergronden

   Management is een veelomvattend vakgebied met raakvlakken in uiteenlopende vakgebieden, wetenschappen en ervarigen in veel van elkaar verschillende projecten.


  Management- Goeroes

  De top van de hedendaagse goeroes gelden Peter DruckerTom Peters en Michael Porter. Drucker is de grijze eminentie onder de goeroes. Zelfs op hoge leeftijd was hij tegen flinke honoraria nog actief met lezingen etc. Porter en Peters zijn  wereldbekend en hun optredens gaan gepaard met telecommunicatie, glitter en veel marketing-geweld. De verpakking doet veel sinds de jaren negentig.

  Go guru
  Card image cap
  Taal & Jargon
  De taal in de taal - het jargon van de vakspecialist. Of het nu econoom, technicus en/of sporter is zij verstaan alleen hun vakgenoten goed.

  Go Jargon
  Card image cap
  Veranderen & Verbeteren

  Metaforen, ervaringen en/of humor kunnen gebruikt worden management processen of de organisatie te verbeteren. Hier worden triggers daartioe gegeven.

  Animal Org
  The missing link tussen
  Organisatietheorie en dierenwereld

  Go Animal Org

  Naar een idee van


  Generic placeholder image
  dr.ir. Jules Verlaan
  e: JVerlaan@floor.nl


  Over ons


  Floor is in 1995 als goeroe-site op het WWW gestart bij XS4ALL. Het was een samenwerkingsverband van verschillende management-consultants. Het doel was en is om business te ontwikkelen op basis van internetfaciliteiten. Nu heel gewoon, toen nog een belofte.

  Gebroken Nieuws


  Nieuws

  Op de elektronische snelweg is het nooit saai. Zie het Nieuws.
  Ook in de bouw en bij bouwgerelateerde ondernemingen is altijd wel iets nieuwswaardig. Ook kunnen het tips zijn waar eenieder zijn voordeel mee kan doen. U leest het hier.

  placeholder image

   

  Opinie

  Voor een beter begrip van de wereld om u heen is het waardevol om beargumenteerde meningen van andere te vernemen. Zie Opinie
  placeholder image

  Contact Us


  Redactie Floor
  e: redactie@floor.nl