eLaws - de wetten van de internet-economie

Shapiro en Varian [2000] stellen dat er geen gloednieuwe economische wetenschap nodig is om de nieuwste ontwikkelingen te kunnen begrijpen. De voorbeelden veranderen maar de principes blijven het zelfde. De eLaws zijn voorbeelden van 'wetten' die in de nieuwe economie een andere dimensie laten zien.

 1. Moore's Law
  De oprichter van Intel Gordon Moore stelde in 1975 dat elke 12 - 18 maanden de dichtheid van silicon chips zou verdubbelen. Ook wordt wel gesteld dat de snelheid van de chips elke 18 maanden verdubbeld. Zie hiervoor figuur Moore's Law
 2. Metcalfe's Law
  Bob Metcalfe, uitvinder van Ethernet in 1973 bij Xerox Parc, formuleerde de stelling dat de waarde van een netwerk evenredig is met het kwadraat van het aantal apparaten in het netwerk. Anders gesteld: het aantal mogelijke verbindingen in het netwerk is gelijk aan het kwadraat van het aantal apparaten. Zie figuur Metcalfe's Law.
 3. Gilder's Law
  George Gilder voorspelde dat de netwerkcapaciteit elke 12 maanden zou verdrievoudigen. Zie figuur Gilder's Law

Met name Moore en Gilder worden mogelijk gemaakt door de voortdenderende technologie en de wereldwijde R&D. Metcalfe belichaamt de kracht van de netwerkeconomie. Napster (mp3 uitwisseling) zou nooit die 65 miljoen gebruikers kunnen hebben zonder dat netwerkeffect.

 

jules verlaan
januari 2002

 • Generic placeholder image
  Nieuws en achtergronden

  Management is een veelomvattend vakgebied met raakvlakken in uiteenlopende vakgebieden, wetenschappen en ervarigen in veel van elkaar verschillende projecten.


Management- Goeroes

De top van de hedendaagse goeroes gelden Peter DruckerTom Peters en Michael Porter. Drucker is de grijze eminentie onder de goeroes. Zelfs op hoge leeftijd was hij tegen flinke honoraria nog actief met lezingen etc. Porter en Peters zijn  wereldbekend en hun optredens gaan gepaard met telecommunicatie, glitter en veel marketing-geweld. De verpakking doet veel sinds de jaren negentig.

Go guru
Card image cap
Taal & Jargon
De taal in de taal - het jargon van de vakspecialist. Of het nu econoom, technicus en/of sporter is zij verstaan alleen hun vakgenoten goed.

Go Jargon
Card image cap
Veranderen & Verbeteren

Metaforen, ervaringen en/of humor kunnen gebruikt worden management processen of de organisatie te verbeteren. Hier worden triggers daartioe gegeven.

Animal Org
The missing link tussen
Organisatietheorie en dierenwereld

Go Animal Org

Naar een idee van


Generic placeholder image
dr.ir. Jules Verlaan
e: JVerlaan@floor.nl


Over ons


Floor is in 1995 als goeroe-site op het WWW gestart bij XS4ALL. Het was een samenwerkingsverband van verschillende management-consultants. Het doel was en is om business te ontwikkelen op basis van internetfaciliteiten. Nu heel gewoon, toen nog een belofte.

Gebroken Nieuws


Nieuws

Op de elektronische snelweg is het nooit saai. Zie het Nieuws.
Ook in de bouw en bij bouwgerelateerde ondernemingen is altijd wel iets nieuwswaardig. Ook kunnen het tips zijn waar eenieder zijn voordeel mee kan doen. U leest het hier.

placeholder image

 

Opinie

Voor een beter begrip van de wereld om u heen is het waardevol om beargumenteerde meningen van andere te vernemen. Zie Opinie
placeholder image

Contact Us


Redactie Floor
e: redactie@floor.nl