Jan Willem Van den Brandhof volgde zelf de cursus 'mindmapping' en 'braintraining' van goeroe Tony Buzan, verdiepte zich in de ideeën van Edward De Bono (creatief denken), Losanov (die een concept voor het snel leren van talen bedacht), Betty Edwards (leren tekenen) en Sean Adam (wereldkampioen snellezen). Al deze verschillende inzichten en technieken verwerkte hij in een eigen training. Door theorieën te combineren komt een mens het verst, is zijn opvatting.

Van den Brandhof gaat ervan uit dat we beide hersenhelften beter kunnen en moeten benutten. Met name het gebruik van de rechterhersenhelft is in de Westerse wereld slecht ontwikkeld. Bij rechtshandigen stuurt de linkerhelft de rationele, analytische kant (rekenen, schrijven, analyseren) en de rechterhelft de emotionele, creatieve kant (muziek, beelden, patronen). Bij linkshandigen is dit precies andersom.

'Bij het maken van aantekeningen gebruiken we normaliter lijntjes- of ruitjespapier, ÈÈN kleur en we schrijven onze woordjes netjes achter en onder elkaar,' schrijft Van den Brandhof in een artikel over mind mapping in de Gids voor Personeelsmanagement (nr. 3, 1997). 'We realiseren ons echter niet dat we van oudsher altijd met beelden hebben gewerkt. De taal en het geschreven woord is voor ons mensen relatief nieuw. Onze hersenen zijn nog steeds gek op beelden.'

Van den Brandhof zag in 1986 maar ÈÈN manier om de immer groeiende informatiestroom te kanaliseren voor managers: ze leren hoe ze die informatie moeten verwerken.

 • Hij heeft in Maastricht een eigen Brain Training Centrum: BrainStudio.
 • Hij schreef het boek "Gebruik je hersens" Hoe te overleven in informatietijdperk?
  In 2003 verscheen de zevende druk.
 • Een nieuw breinvriendelijk boek in 2004 " Leer als een speer".
 • Voor verdere informatie zie: www.brainstudio.nl

meer info over Leer als een speer


 • Generic placeholder image
  Floor Management Netwerk

  Floor is een platform over management en ondernemen door gebruik te maken van de mogelijkheden van internet.

  Floor beoogt een hulp te zijn bij het ontwikkelen van een doelgerichte strategie en de vertaling daarvan in praktische stappen.

  Op Floor.nl is in diverse categorien informatie te vinden voor managers en voor geïnteresseerden in management.

   

 • Generic placeholder image
  Nieuws en achtergronden

  Management is een veelomvattend vakgebied met raakvlakken in uiteenlopende vakgebieden, wetenschappen en ervarigen in veel van elkaar verschillende projecten.


Management- Goeroes

De top van de hedendaagse goeroes gelden Peter DruckerTom Peters en Michael Porter. Drucker is de grijze eminentie onder de goeroes. Zelfs op hoge leeftijd was hij tegen flinke honoraria nog actief met lezingen etc. Porter en Peters zijn  wereldbekend en hun optredens gaan gepaard met telecommunicatie, glitter en veel marketing-geweld. De verpakking doet veel sinds de jaren negentig.

Go guru
Card image cap
Taal & Jargon
De taal in de taal - het jargon van de vakspecialist. Of het nu econoom, technicus en/of sporter is zij verstaan alleen hun vakgenoten goed.

Go Jargon
Card image cap
Veranderen & Verbeteren

Metaforen, ervaringen en/of humor kunnen gebruikt worden management processen of de organisatie te verbeteren. Hier worden triggers daartioe gegeven.

Animal Org
The missing link tussen
Organisatietheorie en dierenwereld

Go Animal Org

Naar een idee van


Generic placeholder image
dr.ir. Jules Verlaan
e: JVerlaan@floor.nl


Over ons


Floor is in 1995 als goeroe-site op het WWW gestart bij XS4ALL. Het was een samenwerkingsverband van verschillende management-consultants. Het doel was en is om business te ontwikkelen op basis van internetfaciliteiten. Nu heel gewoon, toen nog een belofte.

Gebroken Nieuws


Nieuws

Op de elektronische snelweg is het nooit saai. Zie het Nieuws.
Ook in de bouw en bij bouwgerelateerde ondernemingen is altijd wel iets nieuwswaardig. Ook kunnen het tips zijn waar eenieder zijn voordeel mee kan doen. U leest het hier.

placeholder image

 

Opinie

Voor een beter begrip van de wereld om u heen is het waardevol om beargumenteerde meningen van andere te vernemen. Zie Opinie
placeholder image

Contact Us


Redactie Floor
e: redactie@floor.nl