Charles Champy (1944)

Champy is voorzitter van CSC Index, een manament consultant uit Massachusetts dat zich heeft toegelegd op het ontwikkelen van 're-engineering'.
Met Michael Hammer stond hij aan het begin van een van de meest invloedrijke trends in management en organisatie: re-engineering.  De grondgedachte hiervan is eenvoudig. De moderne technologie zal een grote invloed hebben op de bedrijfsprocessen. De hele organisatie zal daarmee kunnen worden aangepast en daardoor doelmatiger, eenvoudiger zijn. Routineuze werkzaamheden kunnen worden geautomatiseerd en het denkwerk wordt samengenomen om integraal te worden uitgevoerd. Het herontwerp zal niet het probleem vormen. De ingrijpende verandering die het tot gevolg heeft echter des te meer. Onzekerheid zal in de organisatie een niet te onderschatten weerstand opleveren. De kracht van Hammer en Champy ligt niet in de noodzakelijke procesbegeleiding, maar zij onderkennen in hun boek "Reengineering the Corporation" wel de weerbarstige realiteit om dergelijke projecten tot een goed einde te brengen.

In zijn boek "Beyond reengineering" beschrijft hij de organisatie na de re-engineering als kennisintensief, op het proces gericht en door professionals bemand. Overigens is de term "Beyond ..." nadien veel gebruikt door Peters (Beyond management), door de bedrijven Baan (Beyond ERP) en Bricsnet (Beyond content). Goede initiatieven, maar maak het maar eens operationeel !

Een goed herontwerp bestaat uit:

 1. Voorbereiding die het doel, facilitering en bemensing behelst
 2. Identificatie van klanten, kernprocessen en knelpunten
 3. Visie op de aanpak in relatie tot de strategische doelen van de onderneming
 4. Technisch EN sociaal herontwerp met de hieruit voortvloeiende transformatie van de organisatie.

Literatuur

Reengineering the Corporation: a manifesto for business revolution
New York, 1993

Beyond Reengineering
Reengineering management: the mandate for new leadership

 


 • Generic placeholder image
  Floor Management Netwerk

  Floor is een platform over management en ondernemen door gebruik te maken van de mogelijkheden van internet.

  Floor beoogt een hulp te zijn bij het ontwikkelen van een doelgerichte strategie en de vertaling daarvan in praktische stappen.

  Op Floor.nl is in diverse categorien informatie te vinden voor managers en voor geïnteresseerden in management.

   

 • Generic placeholder image
  Nieuws en achtergronden

  Management is een veelomvattend vakgebied met raakvlakken in uiteenlopende vakgebieden, wetenschappen en ervarigen in veel van elkaar verschillende projecten.


Management- Goeroes

De top van de hedendaagse goeroes gelden Peter DruckerTom Peters en Michael Porter. Drucker is de grijze eminentie onder de goeroes. Zelfs op hoge leeftijd was hij tegen flinke honoraria nog actief met lezingen etc. Porter en Peters zijn  wereldbekend en hun optredens gaan gepaard met telecommunicatie, glitter en veel marketing-geweld. De verpakking doet veel sinds de jaren negentig.

Go guru
Card image cap
Taal & Jargon
De taal in de taal - het jargon van de vakspecialist. Of het nu econoom, technicus en/of sporter is zij verstaan alleen hun vakgenoten goed.

Go Jargon
Card image cap
Veranderen & Verbeteren

Metaforen, ervaringen en/of humor kunnen gebruikt worden management processen of de organisatie te verbeteren. Hier worden triggers daartioe gegeven.

Animal Org
The missing link tussen
Organisatietheorie en dierenwereld

Go Animal Org

Naar een idee van


Generic placeholder image
dr.ir. Jules Verlaan
e: JVerlaan@floor.nl


Over ons


Floor is in 1995 als goeroe-site op het WWW gestart bij XS4ALL. Het was een samenwerkingsverband van verschillende management-consultants. Het doel was en is om business te ontwikkelen op basis van internetfaciliteiten. Nu heel gewoon, toen nog een belofte.

Gebroken Nieuws


Nieuws

Op de elektronische snelweg is het nooit saai. Zie het Nieuws.
Ook in de bouw en bij bouwgerelateerde ondernemingen is altijd wel iets nieuwswaardig. Ook kunnen het tips zijn waar eenieder zijn voordeel mee kan doen. U leest het hier.

placeholder image

 

Opinie

Voor een beter begrip van de wereld om u heen is het waardevol om beargumenteerde meningen van andere te vernemen. Zie Opinie
placeholder image

Contact Us


Redactie Floor
e: redactie@floor.nl