Corporate governance

Nieuw, maar het betekent gewoon het (goed) besturen van de onderneming. Voor wie wordt er gewerkt ? Stakeholders of shareholders ?
Wie heeft het eigenlijk voor het zeggen: het management, de overheid, de werknemers, de klanten of de aandeelhouders ?

Het stof rondom de financiele schandalen is neergedwarreld en zijn er in verschillende landen voorstellen gedaan omtrent het besturen van ondernemingen, het stemrecht en de transparantie met betrekking tot de verdiensten van bestuurders. In de VS zijn de de meest vergaande voorstellen gedaan, maar daar viel ook veel in te halen op dat punt.

Code Tabaksblat (nederlands voorstel)

 • Ondernemingsbestuur bestaat uit raad van commissarissen en raad van bestuur
 • 'Comply or explain' - pas toe of leg uit - waarom van de code wordt afgeweken
 • Bestuurders worden niet meer voor onbepaalde tijd benoemd, maar krijgen tijdelijk contract voor vier jaar. Termijn kan wel worden verlengd
 • Raad van Commissarissen (de toezichthouders) maakt jaarlijks een rapport over het salarisbeleid ten aanzien van de betsuurders
 • Aandeelhouders krijgen goed- en afkeuringsrecht op beloning vn bestuurders
 • Gouden handdruk beperkt zich tot hooguit EEN jaarsalaris
 • Managers mogen niet zelf beleggen in aandelen van andere ondernemingen
 • Commissaris kan maximaal vijf commissariaten uitoefenen. Bestuurders bezitten hooguit twee commissariaten
 • Aandeelhouders vergadering kan slecht functionerende bestuurders of commissarissen gemakkelijker ontslaan en voordrachten tot benoeming doorbreken
 • Aandeelhouders mogen op afstand stemmen

 

 

 


 • Generic placeholder image
  Floor Management Netwerk

  Floor is een platform over management en ondernemen door gebruik te maken van de mogelijkheden van internet.

  Floor beoogt een hulp te zijn bij het ontwikkelen van een doelgerichte strategie en de vertaling daarvan in praktische stappen.

  Op Floor.nl is in diverse categorien informatie te vinden voor managers en voor geïnteresseerden in management.

   

 • Generic placeholder image
  Nieuws en achtergronden

  Management is een veelomvattend vakgebied met raakvlakken in uiteenlopende vakgebieden, wetenschappen en ervarigen in veel van elkaar verschillende projecten.


Management- Goeroes

De top van de hedendaagse goeroes gelden Peter DruckerTom Peters en Michael Porter. Drucker is de grijze eminentie onder de goeroes. Zelfs op hoge leeftijd was hij tegen flinke honoraria nog actief met lezingen etc. Porter en Peters zijn  wereldbekend en hun optredens gaan gepaard met telecommunicatie, glitter en veel marketing-geweld. De verpakking doet veel sinds de jaren negentig.

Go guru
Card image cap
Taal & Jargon
De taal in de taal - het jargon van de vakspecialist. Of het nu econoom, technicus en/of sporter is zij verstaan alleen hun vakgenoten goed.

Go Jargon
Card image cap
Veranderen & Verbeteren

Metaforen, ervaringen en/of humor kunnen gebruikt worden management processen of de organisatie te verbeteren. Hier worden triggers daartioe gegeven.

Animal Org
The missing link tussen
Organisatietheorie en dierenwereld

Go Animal Org

Naar een idee van


Generic placeholder image
dr.ir. Jules Verlaan
e: JVerlaan@floor.nl


Over ons


Floor is in 1995 als goeroe-site op het WWW gestart bij XS4ALL. Het was een samenwerkingsverband van verschillende management-consultants. Het doel was en is om business te ontwikkelen op basis van internetfaciliteiten. Nu heel gewoon, toen nog een belofte.

Gebroken Nieuws


Nieuws

Op de elektronische snelweg is het nooit saai. Zie het Nieuws.
Ook in de bouw en bij bouwgerelateerde ondernemingen is altijd wel iets nieuwswaardig. Ook kunnen het tips zijn waar eenieder zijn voordeel mee kan doen. U leest het hier.

placeholder image

 

Opinie

Voor een beter begrip van de wereld om u heen is het waardevol om beargumenteerde meningen van andere te vernemen. Zie Opinie
placeholder image

Contact Us


Redactie Floor
e: redactie@floor.nl