Scott Adams is de geestelijke vader van de strip Dilbert, die wereldwijd in meer dan 1500 publicaties verschijnt, waaronder Intermediair. Via Dilbert stelt Adams het functioneren van het moderne management aan de kaak. Datzelfde management aanbidt hem. Zo heeft goeroe Michael Hammer zelfs een gesigneerd exemplaar van de cartoon aan de muur hangen, waarin zijn re-engeneeringtechniek op de hak wordt genomen.

Dilbert is de ingenieur met de verkreukelde stropdas, die in zijn hokje ('cubicle') zit te zwoegen voor een bedrijf dat geen enkel doel dient. Hij wordt vernederd door zijn baas ('ik heb besloten je te waarderen voor je functioneren: ik heb een van mijn potloden naar je genoemd') en getergd door zijn collega's. Modieuze managementgrillen maken tot overmaat van ramp de werkdagen langer en de hokjes kleiner.

In Dilbert komt iedere keer kritiek op drie thema's terug: de steeds grote wordende obsessie rond werk, de vele manieren waarop bazen hun personeel eronder proberen te houden en de groeiende ergernis over steeds maar meer managementsnufjes.

Met zijn kritiek op de zakenwereld is Adams zelf een geslaagd zakenman geworden. Hij heeft daarbij dankbaar gebruik gemaakt van heel wat managementtrucjes die hij zelf leerde als student bedrijfskunde aan de Universiteit van CaliforniÎ in Berkely.

Scott Adams wordt ook wel eens een anti-management goeroe genoemd, van wege de manier waarop hij het bedrijfsleven op de hak neemt. Zijn belangrijkste boek is Het Dilbert Principe.

CV

 • In 1994 werkte hij nog als ingenieur bij Pacific Bell en tekende hij zijn strips tussen 5 en 6 uur ës ochtends en kleurde ze ës avonds voor de televisie in.
 • In 1995 werd hij ontslagen en besloot zich fulltime aan zijn strips te wijden.
 • Zijn boek The Dilbert Principle staat al meer dan een jaar hoog in de top-10 van Business Week

Literatuur

 • Always Postpone Meetings With Time-Wasting Morons
 • Fugitive From the Cubicle Police
 • Still Pumped From Using the Mouse
 • The Dilbert Principle: A Cubicle's-Eye View of Bosses, Meetings, Management Fads and Other Workplace Afflictions
 • Dogbertís Top Secret Management Handbook, as Told to Scott Adams

Vertalingen:

 • Het Dilbert Principe (Van Holkema & Warendorf)

Links:

The Dilbert Zone
Scott Adams Gadfly of the High-Tech Workplace
The Dilbert Principle
A kind word from Scott Adams

 


 • Generic placeholder image
  Floor Management Netwerk

  Floor is een platform over management en ondernemen door gebruik te maken van de mogelijkheden van internet.

  Floor beoogt een hulp te zijn bij het ontwikkelen van een doelgerichte strategie en de vertaling daarvan in praktische stappen.

  Op Floor.nl is in diverse categorien informatie te vinden voor managers en voor geïnteresseerden in management.

   

 • Generic placeholder image
  Nieuws en achtergronden

  Management is een veelomvattend vakgebied met raakvlakken in uiteenlopende vakgebieden, wetenschappen en ervarigen in veel van elkaar verschillende projecten.


Management- Goeroes

De top van de hedendaagse goeroes gelden Peter DruckerTom Peters en Michael Porter. Drucker is de grijze eminentie onder de goeroes. Zelfs op hoge leeftijd was hij tegen flinke honoraria nog actief met lezingen etc. Porter en Peters zijn  wereldbekend en hun optredens gaan gepaard met telecommunicatie, glitter en veel marketing-geweld. De verpakking doet veel sinds de jaren negentig.

Go guru
Card image cap
Taal & Jargon
De taal in de taal - het jargon van de vakspecialist. Of het nu econoom, technicus en/of sporter is zij verstaan alleen hun vakgenoten goed.

Go Jargon
Card image cap
Veranderen & Verbeteren

Metaforen, ervaringen en/of humor kunnen gebruikt worden management processen of de organisatie te verbeteren. Hier worden triggers daartioe gegeven.

Animal Org
The missing link tussen
Organisatietheorie en dierenwereld

Go Animal Org

Naar een idee van


Generic placeholder image
dr.ir. Jules Verlaan
e: JVerlaan@floor.nl


Over ons


Floor is in 1995 als goeroe-site op het WWW gestart bij XS4ALL. Het was een samenwerkingsverband van verschillende management-consultants. Het doel was en is om business te ontwikkelen op basis van internetfaciliteiten. Nu heel gewoon, toen nog een belofte.

Gebroken Nieuws


Nieuws

Op de elektronische snelweg is het nooit saai. Zie het Nieuws.
Ook in de bouw en bij bouwgerelateerde ondernemingen is altijd wel iets nieuwswaardig. Ook kunnen het tips zijn waar eenieder zijn voordeel mee kan doen. U leest het hier.

placeholder image

 

Opinie

Voor een beter begrip van de wereld om u heen is het waardevol om beargumenteerde meningen van andere te vernemen. Zie Opinie
placeholder image

Contact Us


Redactie Floor
e: redactie@floor.nl