Alle (!) goeroes op een rij. Met alle takken van de managementwetenschap houden zij zich bezig. Van strategie tot NLP,

Heeft U een naam gemist of bent U zelf een goeroe die niet in de rij voorkomt ?

Laat het ons weten ! FLOOR  e-mail

@@@@@@@@@@@@

De managementgoeroe is feitelijk een naoorlogsfenomeen. Daarvoor konden alle managementboeken op 'een plank' zoals Peter Drucker schreef. Het woord goeroe is Sanskriet voor 'gewichtig' en komt dus uit het Oosten.Toch komen de meeste bekende goeroes uit de westerse wereld. Waarschijnlijk omdat ook nieuwe ideeen met trompetgeschal op de markt gebracht moet worden en pas dan serieus genomen wordt. En dat geldt ook voor nieuwigheden op het gebied van management en het funktioneren van organisaties.

Vroeger werden goeroes geboren of door aanzienlijk prestaties werden wetenschappers zo betiteld. tegenwoordig heeft het er de schijn van dat het een beroep is en je de status van goeroe zelf kan beïnvloeden. Er is al een geval geweest van 2 adviseurs die zelf hun boek in grote aantallen opkocht om op basis van de verkoopcijfers als goeroe te worden aangemerkt.

Echter het bereiken van de gewenste goeroestatus is nooit zeker. Blanchard maakte een succes van de 'One Minute Manager' maar werd geen goeroe. Ook bekende managers (Iacocca,Geneen) bereikten die status niet ondanks grote bekendheid. Zelfs Toffler, Kinsman en Naisbitt die bekend werden met begrippen als "Future Shock, The Third Wave en Megatrends" zijn niet geslaagd voor hun goeroe-examen.

Hoewel de FLOOR lijst minder streng is samengesteld delen we de mening van Carol Kennedy (Guide to the Management Gurus, 1991) dat goeroes moeten worden beoordeeld in het licht van de grote problemen van het hier en nu: de toekomstverkenningen van Charles Handy worstelen stevig in de huidige dilemma's; afgezien van het feit dat hij ook zijn sporen verdiende als deskundige op het gebied van de bedrijfsorganisatie..

De top van de hedendaagse goeroes gelden Peter Drucker, Tom Peters en Michael Porter. Drucker is de grijze eminentie ondere de goeroes. Al behoorlijk op leeftijd is hij tegen hoge honoraria nog actief met lezingen etc. Porter en Peters zijn  wereldbekend en hun optredens gaan gepaard met telecommunicatie, glitter en veel marketing-geweld. De verpakking doet veel sinds de jaren negentig.

Thema gerichte indeling

Leiderschap
Fayol, Bennis, Kets de Vries

Strategie
Ansoff, Porter, Prahalad, Hamel

Kwaliteit
Deming, JuranIshikawa, Crosby

Herontwerp
Taylor, Drucker, Hammer, Champy

Srtuctuur
Weber, Mintzberg, Moss Kanter

Cultuur
Barnard, Follett,  Hofstede, McGregor, Van Caem

Toekomst
Peters, Handy, Toffler, Naisbitt

Marketing
Kottler, Levitt

Leren
Argyris, De Bono, Senge

Internet
Negroponte, De Hond, Jobs, Gates, Tapscott, Tim Berners-Lee

 


 • Generic placeholder image
  Floor Management Netwerk

  Floor is een platform over management en ondernemen door gebruik te maken van de mogelijkheden van internet.

  Floor beoogt een hulp te zijn bij het ontwikkelen van een doelgerichte strategie en de vertaling daarvan in praktische stappen.

  Op Floor.nl is in diverse categorien informatie te vinden voor managers en voor geïnteresseerden in management.

   

 • Generic placeholder image
  Nieuws en achtergronden

  Management is een veelomvattend vakgebied met raakvlakken in uiteenlopende vakgebieden, wetenschappen en ervarigen in veel van elkaar verschillende projecten.


Management- Goeroes

De top van de hedendaagse goeroes gelden Peter DruckerTom Peters en Michael Porter. Drucker is de grijze eminentie onder de goeroes. Zelfs op hoge leeftijd was hij tegen flinke honoraria nog actief met lezingen etc. Porter en Peters zijn  wereldbekend en hun optredens gaan gepaard met telecommunicatie, glitter en veel marketing-geweld. De verpakking doet veel sinds de jaren negentig.

Go guru
Card image cap
Taal & Jargon
De taal in de taal - het jargon van de vakspecialist. Of het nu econoom, technicus en/of sporter is zij verstaan alleen hun vakgenoten goed.

Go Jargon
Card image cap
Veranderen & Verbeteren

Metaforen, ervaringen en/of humor kunnen gebruikt worden management processen of de organisatie te verbeteren. Hier worden triggers daartioe gegeven.

Animal Org
The missing link tussen
Organisatietheorie en dierenwereld

Go Animal Org

Naar een idee van


Generic placeholder image
dr.ir. Jules Verlaan
e: JVerlaan@floor.nl


Over ons


Floor is in 1995 als goeroe-site op het WWW gestart bij XS4ALL. Het was een samenwerkingsverband van verschillende management-consultants. Het doel was en is om business te ontwikkelen op basis van internetfaciliteiten. Nu heel gewoon, toen nog een belofte.

Gebroken Nieuws


Nieuws

Op de elektronische snelweg is het nooit saai. Zie het Nieuws.
Ook in de bouw en bij bouwgerelateerde ondernemingen is altijd wel iets nieuwswaardig. Ook kunnen het tips zijn waar eenieder zijn voordeel mee kan doen. U leest het hier.

placeholder image

 

Opinie

Voor een beter begrip van de wereld om u heen is het waardevol om beargumenteerde meningen van andere te vernemen. Zie Opinie
placeholder image

Contact Us


Redactie Floor
e: redactie@floor.nl