Frederick Herzberg (VS 1923 - 2000)

Herzberg schrijft over menselijke motivatie. Hij legt een verband tussen arbeidssatisfactie en geestelijke gezondheid. Daarbij worden verschillende categoriën factoren genoemd: onderhoudsfactoren en motivatiefactoren. Met de kreet "job-enrichment" heeft hij veel vakgenoten aan werk geholpen.

Herzberg verliet al jong het City College van New York en meldde zich aan bij het leger. Als sergeant in het Amerikaanse leger was hij ooggetuige van de verschrikkingen van het concentratiekamp Dachau.

Hij sprak er over met Duitse burgers die in de omgeving van het concentratiekamp woonden. Deze ervaring wekte bij hem een grote belangstelling voor de menselijke motivatie.

Terug in Amerika rondde hij 1946 zijn vooropleiding aan het City College af. Vervolgens studeerde hij ‘publieke gezondheidszorg’ aan de University of Pittsburgh. Hij promoveerde op het onderwerp elektroshock-therapie met de dissertatie Prognostic variables for electroshock therapy. Zijn onderzoek naar motivatie op de werkvloer startte hij als professor in de psychologie aan de Case Western Reserve University in Cleveland. Later werkte hij als ‘professor of management in the college of business’ aan de University of Utah.

Het in 1975 gepubliceerde artikel "One More Time, How Do You Motivate Workers?" is nog steeds het meest aangevraagde artikel uit de Harvard Business Review.

 


 • Generic placeholder image
  Floor Management Netwerk

  Floor is een platform over management en ondernemen door gebruik te maken van de mogelijkheden van internet.

  Floor beoogt een hulp te zijn bij het ontwikkelen van een doelgerichte strategie en de vertaling daarvan in praktische stappen.

  Op Floor.nl is in diverse categorien informatie te vinden voor managers en voor geïnteresseerden in management.

   

 • Generic placeholder image
  Nieuws en achtergronden

  Management is een veelomvattend vakgebied met raakvlakken in uiteenlopende vakgebieden, wetenschappen en ervarigen in veel van elkaar verschillende projecten.


Management- Goeroes

De top van de hedendaagse goeroes gelden Peter DruckerTom Peters en Michael Porter. Drucker is de grijze eminentie onder de goeroes. Zelfs op hoge leeftijd was hij tegen flinke honoraria nog actief met lezingen etc. Porter en Peters zijn  wereldbekend en hun optredens gaan gepaard met telecommunicatie, glitter en veel marketing-geweld. De verpakking doet veel sinds de jaren negentig.

Go guru
Card image cap
Taal & Jargon
De taal in de taal - het jargon van de vakspecialist. Of het nu econoom, technicus en/of sporter is zij verstaan alleen hun vakgenoten goed.

Go Jargon
Card image cap
Veranderen & Verbeteren

Metaforen, ervaringen en/of humor kunnen gebruikt worden management processen of de organisatie te verbeteren. Hier worden triggers daartioe gegeven.

Animal Org
The missing link tussen
Organisatietheorie en dierenwereld

Go Animal Org

Naar een idee van


Generic placeholder image
dr.ir. Jules Verlaan
e: JVerlaan@floor.nl


Over ons


Floor is in 1995 als goeroe-site op het WWW gestart bij XS4ALL. Het was een samenwerkingsverband van verschillende management-consultants. Het doel was en is om business te ontwikkelen op basis van internetfaciliteiten. Nu heel gewoon, toen nog een belofte.

Gebroken Nieuws


Nieuws

Op de elektronische snelweg is het nooit saai. Zie het Nieuws.
Ook in de bouw en bij bouwgerelateerde ondernemingen is altijd wel iets nieuwswaardig. Ook kunnen het tips zijn waar eenieder zijn voordeel mee kan doen. U leest het hier.

placeholder image

 

Opinie

Voor een beter begrip van de wereld om u heen is het waardevol om beargumenteerde meningen van andere te vernemen. Zie Opinie
placeholder image

Contact Us


Redactie Floor
e: redactie@floor.nl