Henry Mintzberg (Montreal, 1939)

Henry Mintzberg is de goeroe van het strategisch management.
Maar vreemd genoeg is hij daar geen voorstander van.
Een recente werk heet zelfs "Opkomst en ondergang van strategische planning".

"De Canadese organisatiedeskundige Henry Mintzberg geniet internationale bekendheid; zijn boeken zijn voor velen verplichte lectuur - zijn seminars worden druk bezocht. Hij promoveerde in 1968 aan het Massachusetts Institute of Technology. Momenteel is hij professor in de managementstudies aan McGill University, Montreal. Hij heeft dertien boeken op zijn naam staan en meer dan honderd artikelen. Met name over organisatievraagstukken, maar Mintzberg speelt ook een actieve rol in discussies over de opzet van het managementonderwijs en de managementtheorie. De nadruk op cijfermatige bewijzen is volgens Mintzberg nadelig, de neiging om daarmee de wetenschappelijkheid te bewijzen zit een goede praktisch bruikbare opleiding in de weg. In 1997 werd hij officier in de Order of Canada. Op bol.com vind je alle boeken van Henry Mintzberg, waaronder het nieuwste boek van Henry Mintzberg.Ê

 

mintzberg.jpg

Foto: Opkomst en ondergang van strategische planning
Academic Service, Schoonhoven, 1994

Mintzberg kwam als eerste op het idee om eens in de praktijk te onderzoeken hoe managers werken.
In het beroemd geworden artikel 'The managers job: folklore and fact' brak hij het bestaande beeld van de logisch en rationeel plannende manager tot de grond toe af. Heeft diverse standaardwerken op zijn naam en draait al jaren mee in de top. Mintzberg is hoogleraar aan de McGill-universiteit in Montreal.

Literatuur

 • The Nature of Managerial Work
  een beroemd artikel van Henri Mintzberg, waar hij naam mee maakte.
 • The Structuring of Organizations
 • Mintzberg on Management
  Al ruim twintig jaar houdt Henry Mintzberg zich bezig met het fenomeen organisaties. Dit boek bevat materiaal over organisaties waar hij in die periode heeft gewerkt. Onderwerpen die daarbij aan de orde komen, zijn de manier waarop managers te werk gaan, hoe organisaties functioneren, besluiten nemen, strategieën ontwikkelen en zich structureren, en hoe machtsverhodingen organisaties omringen en binnendringen.
 • The Rise and Fall of Strategic Planning
 • Organisatiestructuren
  vertaling van 'Structures in Fives'. Vijf basisstructuren van organisaties worden geanalyseerd, met als centrale vraag: Waarom en hoe zijn effectieve organisaties geworden zoals ze zijn. Daarbij worden ook ineffectieve organisaties onder de loep genomen.
 • Opkomst en ondergang van strategische planning
 • Taak en stijl van de manager
 • Strategievorming
  behandelt de belangrijkste dilemma's en kwesties die ten grondslag liggen aan het proces van strategievorming. Het verschaft een denkraam hoe strategieën werkelijk worden gevormd.
 • Strategie Safari
  Dit boek behandelt de belangrijkste dilemma's en kwesties die ten grondslag liggen aan het proces van strategievorming. Henri onderscheidt daarbij tien scholen van strategisch management. en onderwerpt iedere school aan een kritische beschouwing, met als doel de beperkingen en potentiële bijdragen te analyseren.

[meer info op de eigen website van Henry Mintzberg


 • Generic placeholder image
  Floor Management Netwerk

  Floor is een platform over management en ondernemen door gebruik te maken van de mogelijkheden van internet.

  Floor beoogt een hulp te zijn bij het ontwikkelen van een doelgerichte strategie en de vertaling daarvan in praktische stappen.

  Op Floor.nl is in diverse categorien informatie te vinden voor managers en voor geïnteresseerden in management.

   

 • Generic placeholder image
  Nieuws en achtergronden

  Management is een veelomvattend vakgebied met raakvlakken in uiteenlopende vakgebieden, wetenschappen en ervarigen in veel van elkaar verschillende projecten.


Management- Goeroes

De top van de hedendaagse goeroes gelden Peter DruckerTom Peters en Michael Porter. Drucker is de grijze eminentie onder de goeroes. Zelfs op hoge leeftijd was hij tegen flinke honoraria nog actief met lezingen etc. Porter en Peters zijn  wereldbekend en hun optredens gaan gepaard met telecommunicatie, glitter en veel marketing-geweld. De verpakking doet veel sinds de jaren negentig.

Go guru
Card image cap
Taal & Jargon
De taal in de taal - het jargon van de vakspecialist. Of het nu econoom, technicus en/of sporter is zij verstaan alleen hun vakgenoten goed.

Go Jargon
Card image cap
Veranderen & Verbeteren

Metaforen, ervaringen en/of humor kunnen gebruikt worden management processen of de organisatie te verbeteren. Hier worden triggers daartioe gegeven.

Animal Org
The missing link tussen
Organisatietheorie en dierenwereld

Go Animal Org

Naar een idee van


Generic placeholder image
dr.ir. Jules Verlaan
e: JVerlaan@floor.nl


Over ons


Floor is in 1995 als goeroe-site op het WWW gestart bij XS4ALL. Het was een samenwerkingsverband van verschillende management-consultants. Het doel was en is om business te ontwikkelen op basis van internetfaciliteiten. Nu heel gewoon, toen nog een belofte.

Gebroken Nieuws


Nieuws

Op de elektronische snelweg is het nooit saai. Zie het Nieuws.
Ook in de bouw en bij bouwgerelateerde ondernemingen is altijd wel iets nieuwswaardig. Ook kunnen het tips zijn waar eenieder zijn voordeel mee kan doen. U leest het hier.

placeholder image

 

Opinie

Voor een beter begrip van de wereld om u heen is het waardevol om beargumenteerde meningen van andere te vernemen. Zie Opinie
placeholder image

Contact Us


Redactie Floor
e: redactie@floor.nl