Rosabeth Moss Kanter (1943)

Moss Kanter geldt als zeer vooraanstaand organisatiesocioloog. Werkend in de traditie van Max Weber voerde zij onderzoek uit naar de geschiedenis en cultuur van Amerikaanse werkgemeenschappen.

Zij doceerde aan Yale en publiceerde 'Men and woman of the Corporation' (1977). Daarna zou zij overstappen naar Harvard en werkte daar als hoogleraar in de MBA opleiding en was tevens hoofdredacteur van de Harvard Business Review.

In The Change Masters (1983) en When giants learn to dance (1989) blijkt haar facinatie voor bestendig rolgedrag in grote organisaties. Dat gedrag blijkt weerbarstig nieuwe ontwikkelingen in de weg te zitten, maar komen toch ook in bureaucratien tegen alles in tot stand.

Innovatieve organisaties kenmerken zich door een integrale benadering van problemen en houden niet per definitie vast aan het verleden. De eigen competenties en een eigen visie op de toekomst blijken uiteindelijk 'oude werkwijzen' te overwinnen.

Vooral 'When giants learn to dance' blijkt een treffer te zijn op basis waarvan zij een veelgevraagd spreker en consultant is geworden. Internationale bedrijven gaan strategische allianties aan met stakeholders en bevorderen ondernemerschap (intrapreneurship) in alle geledingen van de organisatie. Deze organisatie kenmerken zich door de 4 F'en van Moss Kanter:

 1. Focus
  gericht op doel en added value voor de klant
 2. Fast
  snel op het gebied van herverdeling van mensen en middelen als de omgeving dat vraagt
 3. Friendly
  vriendelijk in de omgang met co-makers en medewerkers
 4. Flexibel
  geen bureaucratische belemmeringen om adequaat op veranderingen te reageren

Literatuur

'Men and woman of the Corporation (1977)
The Change Masters (1983)
When giants learn to dance (1989)


 • Generic placeholder image
  Floor Management Netwerk

  Floor is een platform over management en ondernemen door gebruik te maken van de mogelijkheden van internet.

  Floor beoogt een hulp te zijn bij het ontwikkelen van een doelgerichte strategie en de vertaling daarvan in praktische stappen.

  Op Floor.nl is in diverse categorien informatie te vinden voor managers en voor geïnteresseerden in management.

   

 • Generic placeholder image
  Nieuws en achtergronden

  Management is een veelomvattend vakgebied met raakvlakken in uiteenlopende vakgebieden, wetenschappen en ervarigen in veel van elkaar verschillende projecten.


Management- Goeroes

De top van de hedendaagse goeroes gelden Peter DruckerTom Peters en Michael Porter. Drucker is de grijze eminentie onder de goeroes. Zelfs op hoge leeftijd was hij tegen flinke honoraria nog actief met lezingen etc. Porter en Peters zijn  wereldbekend en hun optredens gaan gepaard met telecommunicatie, glitter en veel marketing-geweld. De verpakking doet veel sinds de jaren negentig.

Go guru
Card image cap
Taal & Jargon
De taal in de taal - het jargon van de vakspecialist. Of het nu econoom, technicus en/of sporter is zij verstaan alleen hun vakgenoten goed.

Go Jargon
Card image cap
Veranderen & Verbeteren

Metaforen, ervaringen en/of humor kunnen gebruikt worden management processen of de organisatie te verbeteren. Hier worden triggers daartioe gegeven.

Animal Org
The missing link tussen
Organisatietheorie en dierenwereld

Go Animal Org

Naar een idee van


Generic placeholder image
dr.ir. Jules Verlaan
e: JVerlaan@floor.nl


Over ons


Floor is in 1995 als goeroe-site op het WWW gestart bij XS4ALL. Het was een samenwerkingsverband van verschillende management-consultants. Het doel was en is om business te ontwikkelen op basis van internetfaciliteiten. Nu heel gewoon, toen nog een belofte.

Gebroken Nieuws


Nieuws

Op de elektronische snelweg is het nooit saai. Zie het Nieuws.
Ook in de bouw en bij bouwgerelateerde ondernemingen is altijd wel iets nieuwswaardig. Ook kunnen het tips zijn waar eenieder zijn voordeel mee kan doen. U leest het hier.

placeholder image

 

Opinie

Voor een beter begrip van de wereld om u heen is het waardevol om beargumenteerde meningen van andere te vernemen. Zie Opinie
placeholder image

Contact Us


Redactie Floor
e: redactie@floor.nl