Search   Contact      

 

     

management

management goeroes

toelichting op goeroes

management jargon

management tools

management literatuur

anti goeroe tips

management consult

consultants

thinkers 50

managementboek.nl


economie

economen jargon

bronnen

eConomics

Nobelprijs economie

topeconomen

top 40 economen

literatuur economie

links eConomics

 

 

 

 

Alle (!) goeroes op een rij. Met alle takken van de managementwetenschap houden zij zich bezig. Van strategie tot NLP,

Heeft U een naam gemist of bent U zelf een goeroe die niet in de rij voorkomt ?

Laat het ons weten ! FLOOR via  e-mail

@@@@@@@@@@@@

De managementgoeroe is feitelijk een naoorlogsfenomeen. Daarvoor konden alle managementboeken op 'een plank' zoals Peter Drucker schreef. Het woord goeroe is Sanskriet voor 'gewichtig' en komt dus uit het Oosten.Toch komen de meeste bekende goeroes uit de westerse wereld. Waarschijnlijk omdat ook nieuwe ideeen met trompetgeschal op de markt gebracht moet worden en pas dan serieus genomen worden. En dat geldt ook voor nieuwigheden op het gebied van management en het funktioneren van organisaties.

Vroeger werden goeroes geboren of door aanzienlijk prestaties werden wetenschappers zo betiteld. tegenwoordig heeft het er de schijn van dat het een beroep is en je de status van goeroe zelf kan beïnvloeden. Er is al een geval geweest van 2 adviseurs die zelf hun boek in grote aantallen opkocht om op basis van de verkoopcijfers als goeroe te worden aangemerkt.

Echter het bereiken van de gewenste goeroestatus is nooit zeker. Blanchard maakte een succes van de 'One Minute Manager' maar werd geen goeroe. Ook bekende managers (Iacocca, Geneen) bereikten die status niet ondanks grote bekendheid. Zelfs Toffler, Kinsman en Naisbitt die bekend werden met begrippen als "Future Shock, The Third Wave en Megatrends" zijn niet geslaagd voor hun goeroe-examen.

Hoewel de FLOOR lijst minder streng is samengesteld delen we de mening van Carol Kennedy (Guide to the Management Gurus, 1991) dat goeroes moeten worden beoordeeld in het licht van de grote problemen van het hier en nu: de toekomstverkenningen van Charles Handy worstelen stevig in de huidige dilemma's; afgezien van het feit dat hij ook zijn sporen verdiende als deskundige op het gebied van de bedrijfsorganisatie.

De top van de hedendaagse goeroes gelden Peter Drucker, Tom Peters en Michael Porter. Drucker is de grijze eminentie ondere de goeroes. Al behoorlijk op leeftijd is hij tegen hoge honoraria nog actief met lezingen etc. Porter en Peters zijn  wereldbekend en hun optredens gaan gepaard met telecommunicatie, glitter en veel marketing-geweld. De verpakking doet veel sinds de jaren negentig.

Thema gerichte indeling

Leiderschap
Fayol, Bennis, Kets de Vries

Strategie
Ansoff, Porter, Prahalad, Hamel

Kwaliteit
Deming, JuranIshikawa, Crosby

Herontwerp
Taylor, Drucker, Hammer, Champy

Structuur
Weber, Mintzberg, Moss Kanter

Cultuur
Barnard, Follett,  Hofstede, McGregor, Van Caem

Toekomst
Peters, Handy, Toffler, Naisbitt

Marketing
Kottler, Levitt

Leren
Argyris, De Bono, Senge

Internet
Negroponte, De Hond, Jobs, Gates, Tapscott, Tim Berners-Lee

 

 

 

 

 

 

 

 

 
_________________________________________________________

floor management netwerk

floor
(e) info@floor.nl
copyright © 1994-2022 floor