Traditionele bronnen van succes, zoals product, proces en markt, zijn niet meer zo krachtig als voorheen.
Bedrijven kunnen concurrerend zijn door een toegewijd en intelligent personeelsbestand op te bouwen, aldus Jeffrey Pfeffer.

Pfeffer onderscheidt 16 praktische punten van personeelsmanagement, waarmee bedrijven dit concurrentievoordeel kunnen behalen. De belangrijkste zijn:

 • Werkzekerheid. Het bieden van werkzekerheid hoeft niet te leiden tot een ambtenarenmentaliteit op de werkvloer als tegenover bijzondere prestaties een extra financiële tegemoetkoming staat.
 • Werf selectief. Bedrijven moeten zorgvuldig de juiste mensen, op de juiste manier werven.
 • Geef hoge lonen. Hoge lonen trekken meer en betere mensen en geven de buitenwereld de boodschap dat de organisatie zijn mensen op waarde weet te schatten.
 • Beloon extra inspanningen met incentives en bonussen.
 • Maak werknemers mede-eigenaar.
 • Informeer het personeel. Managers zijn huiverig met het informeren van personeel over strategische plannen, omdat die informatie sneller kan lekken naar de concurrent. Volgens Pfeffer is de concurrent toch wel op de hoogte, maar zijn de eigen medewerkers de enigen die in het duister tasten.
 • Decentraliseer de beslissingsbevoegdheid. Autonomie is een van de belangrijkste dimensies van werk.

Pfeffer onderbouwt zijn verhaal meestal met de voorbeelden van Amerikaanse bedrijven die tussen 1972 en 1992 het meest in waarde zijn gestegen: Southwest Airlines, Wal-Mart, Tyson Foods, Circuit City en Plenum Publishing. Het betreft bedrijven uit bedrijfstakken waar in deze periode sprake was van een enorme concurrentie en veel faillissementen. Het zijn tevens bedrijven waar nauwelijks sprake was van unieke technologie en er was nauwelijks sprake van schaalvoordeel. Wat deze bedrijven echter wÈl hadden, was een uitmuntend personeelsbeleid.

CV

 • Is bezig aan een nieuw boek: The Human Element, dat dit jaar zal verschijnen. Hierin gaat Pfeffer nader in op het decentraliseren van de beslissingsbevoegdheid en de gunstige effecten daarvan op de productiviteit, de moraal en de toewijding van personeel.

Literatuur

 • Competitive Advantage Through People
 • Managing With Power: Politics and Influence in Organizations

Vertaalde literatuur

 • Succesvol ondernemen is mensenwerk (Boekwerk Groningen)

Links

Unleashing the power of the workforce:

Jeffrey Pfeffer:

 

 

 


 • Generic placeholder image
  Floor Management Netwerk

  Floor is een platform over management en ondernemen door gebruik te maken van de mogelijkheden van internet.

  Floor beoogt een hulp te zijn bij het ontwikkelen van een doelgerichte strategie en de vertaling daarvan in praktische stappen.

  Op Floor.nl is in diverse categorien informatie te vinden voor managers en voor geïnteresseerden in management.

   

 • Generic placeholder image
  Nieuws en achtergronden

  Management is een veelomvattend vakgebied met raakvlakken in uiteenlopende vakgebieden, wetenschappen en ervarigen in veel van elkaar verschillende projecten.


Management- Goeroes

De top van de hedendaagse goeroes gelden Peter DruckerTom Peters en Michael Porter. Drucker is de grijze eminentie onder de goeroes. Zelfs op hoge leeftijd was hij tegen flinke honoraria nog actief met lezingen etc. Porter en Peters zijn  wereldbekend en hun optredens gaan gepaard met telecommunicatie, glitter en veel marketing-geweld. De verpakking doet veel sinds de jaren negentig.

Go guru
Card image cap
Taal & Jargon
De taal in de taal - het jargon van de vakspecialist. Of het nu econoom, technicus en/of sporter is zij verstaan alleen hun vakgenoten goed.

Go Jargon
Card image cap
Veranderen & Verbeteren

Metaforen, ervaringen en/of humor kunnen gebruikt worden management processen of de organisatie te verbeteren. Hier worden triggers daartioe gegeven.

Animal Org
The missing link tussen
Organisatietheorie en dierenwereld

Go Animal Org

Naar een idee van


Generic placeholder image
dr.ir. Jules Verlaan
e: JVerlaan@floor.nl


Over ons


Floor is in 1995 als goeroe-site op het WWW gestart bij XS4ALL. Het was een samenwerkingsverband van verschillende management-consultants. Het doel was en is om business te ontwikkelen op basis van internetfaciliteiten. Nu heel gewoon, toen nog een belofte.

Gebroken Nieuws


Nieuws

Op de elektronische snelweg is het nooit saai. Zie het Nieuws.
Ook in de bouw en bij bouwgerelateerde ondernemingen is altijd wel iets nieuwswaardig. Ook kunnen het tips zijn waar eenieder zijn voordeel mee kan doen. U leest het hier.

placeholder image

 

Opinie

Voor een beter begrip van de wereld om u heen is het waardevol om beargumenteerde meningen van andere te vernemen. Zie Opinie
placeholder image

Contact Us


Redactie Floor
e: redactie@floor.nl