Serendipiteit

Het fenomeen van de toevallige wetenschappelijke ontdekking.

In de industrie wordt dit fenomeen benut om het rendement van R&D te verhogen. De wetenschappers blijven gericht op het onderzoeksdoel en toevallige ontdekkingen worden in een andere afdeling nader onderzocht.

De term serendipity (met de klemtoon op di) is oorspronkelijk afkomstig van de Engelse schrijver Horace Walpole (1717-1797) en wordt gedefinieerd als 'het door toeval en schranderheid ontdekken van dingen waar niet naar gezocht wordt'. Walpole baseerde zich op een oud sprookje over drie prinsen van Serendib (de oude Perzische naam voor Ceylon of Sri Lanka). Door hun vader verbannen omdat ze weigerden hem na hun elitaire opvoeding op te volgen, ondernamen ze een wereldreis. Tijdens deze reis ontdekten ze door toeval en scherpzinnigheid juist zaken waar ze niet naar zochten.

Pek van Andel heeft in het NRC van 24 april 2004 een recensie geschreven van het boek "The Travels and Adventures of Serendipity: a study in Sociological Sementtics and thr Sociology of Science (Merteon & Barber) - Princeton University Press. Hier beschrijft hij serendipiteit als het fenomeen van de toevallige wetenschappelijke ontdekking. Hij had in het boek graag de mooiste definitie zien opgenomen dat "Serendipiteit het zoeken is naar een naald in een hooiberg en er uit rollen met een boerenmeid"

 

 


 • Generic placeholder image
  Floor Management Netwerk

  Floor is een platform over management en ondernemen door gebruik te maken van de mogelijkheden van internet.

  Floor beoogt een hulp te zijn bij het ontwikkelen van een doelgerichte strategie en de vertaling daarvan in praktische stappen.

  Op Floor.nl is in diverse categorien informatie te vinden voor managers en voor geïnteresseerden in management.

   

 • Generic placeholder image
  Nieuws en achtergronden

  Management is een veelomvattend vakgebied met raakvlakken in uiteenlopende vakgebieden, wetenschappen en ervarigen in veel van elkaar verschillende projecten.


Management- Goeroes

De top van de hedendaagse goeroes gelden Peter DruckerTom Peters en Michael Porter. Drucker is de grijze eminentie onder de goeroes. Zelfs op hoge leeftijd was hij tegen flinke honoraria nog actief met lezingen etc. Porter en Peters zijn  wereldbekend en hun optredens gaan gepaard met telecommunicatie, glitter en veel marketing-geweld. De verpakking doet veel sinds de jaren negentig.

Go guru
Card image cap
Taal & Jargon
De taal in de taal - het jargon van de vakspecialist. Of het nu econoom, technicus en/of sporter is zij verstaan alleen hun vakgenoten goed.

Go Jargon
Card image cap
Veranderen & Verbeteren

Metaforen, ervaringen en/of humor kunnen gebruikt worden management processen of de organisatie te verbeteren. Hier worden triggers daartioe gegeven.

Animal Org
The missing link tussen
Organisatietheorie en dierenwereld

Go Animal Org

Naar een idee van


Generic placeholder image
dr.ir. Jules Verlaan
e: JVerlaan@floor.nl


Over ons


Floor is in 1995 als goeroe-site op het WWW gestart bij XS4ALL. Het was een samenwerkingsverband van verschillende management-consultants. Het doel was en is om business te ontwikkelen op basis van internetfaciliteiten. Nu heel gewoon, toen nog een belofte.

Gebroken Nieuws


Nieuws

Op de elektronische snelweg is het nooit saai. Zie het Nieuws.
Ook in de bouw en bij bouwgerelateerde ondernemingen is altijd wel iets nieuwswaardig. Ook kunnen het tips zijn waar eenieder zijn voordeel mee kan doen. U leest het hier.

placeholder image

 

Opinie

Voor een beter begrip van de wereld om u heen is het waardevol om beargumenteerde meningen van andere te vernemen. Zie Opinie
placeholder image

Contact Us


Redactie Floor
e: redactie@floor.nl