Speltheorie

Van origine bedacht door Von Neuman (ook computers) en Oskar Morgenstern. Reeds in 1928 publiceerde Von Neuman over theorie die in samenwerking met Morgenstern bekendheid heeft gekregen. De theorie werd tijdens de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld door Oscar Morgenstern (1902-1977) en John von Neumann. Zij schreven er een boek over, getiteld Theory of Games and Economic Behaviour (De speltheorie en economisch gedrag) (1944).

Later (± 1950) is het genie John Nash (Nobel Prize Economics 1994) er over gaan publiceren. Eigenlijk op jeugdige leeftijd toen hij de publicaties van Von Neuman niet gelezen had. Nash was naast genie ook schizofreen en dat leverde het scenario op voor de film "a beautiful mind".

De game theory heeft grote impact gehad in de economie, de politicologie en de biologie. Dat het zo lang duurde dat in de economie het belang van de speltheorie werd ingezien kwam door het feit dat de publicaties van een hoog wiskundig gehalte waren en daardoor langetijd ontoegankelijk voor economen.

De speltheorie is een tak van de wiskunde, die te maken heeft met economische en strategische- en onderhandelingssituaties, zoals ze zich in het zakenleven, in de commercie en in oorlogstijd, en niet te vergeten tijdens gezelschaps- en bordspellen kunnen voordoen. Ook de besliskunde bestudeert een speciaal geval van de speltheorie, namelijk die situaties waarbij slechts 1 speler keuzes maakt.

Een basisaanname van de speltheorie is dat mensen in dergelijke sitaties altijd willen winnen, wat wil zeggen dat zij methoden en strategieën gebruiken die de grootste kans op winst geven en die het verlies tot een minimum zullen beperken.

De wiskundige John Nash, die zich interesseerde voor het door von Neumann open gelaten 'onderhandelingsprobleem', schreef in 1950 zijn dissertatie Non-cooperative games, waarin hij het 'equilibrium problem' (onderhandelingsevenwicht) uitwerkte, later het 'Nash-equilibrium' genoemd.

links


 • Generic placeholder image
  Floor Management Netwerk

  Floor is een platform over management en ondernemen door gebruik te maken van de mogelijkheden van internet.

  Floor beoogt een hulp te zijn bij het ontwikkelen van een doelgerichte strategie en de vertaling daarvan in praktische stappen.

  Op Floor.nl is in diverse categorien informatie te vinden voor managers en voor geïnteresseerden in management.

   

 • Generic placeholder image
  Nieuws en achtergronden

  Management is een veelomvattend vakgebied met raakvlakken in uiteenlopende vakgebieden, wetenschappen en ervarigen in veel van elkaar verschillende projecten.


Management- Goeroes

De top van de hedendaagse goeroes gelden Peter DruckerTom Peters en Michael Porter. Drucker is de grijze eminentie onder de goeroes. Zelfs op hoge leeftijd was hij tegen flinke honoraria nog actief met lezingen etc. Porter en Peters zijn  wereldbekend en hun optredens gaan gepaard met telecommunicatie, glitter en veel marketing-geweld. De verpakking doet veel sinds de jaren negentig.

Go guru
Card image cap
Taal & Jargon
De taal in de taal - het jargon van de vakspecialist. Of het nu econoom, technicus en/of sporter is zij verstaan alleen hun vakgenoten goed.

Go Jargon
Card image cap
Veranderen & Verbeteren

Metaforen, ervaringen en/of humor kunnen gebruikt worden management processen of de organisatie te verbeteren. Hier worden triggers daartioe gegeven.

Animal Org
The missing link tussen
Organisatietheorie en dierenwereld

Go Animal Org

Naar een idee van


Generic placeholder image
dr.ir. Jules Verlaan
e: JVerlaan@floor.nl


Over ons


Floor is in 1995 als goeroe-site op het WWW gestart bij XS4ALL. Het was een samenwerkingsverband van verschillende management-consultants. Het doel was en is om business te ontwikkelen op basis van internetfaciliteiten. Nu heel gewoon, toen nog een belofte.

Gebroken Nieuws


Nieuws

Op de elektronische snelweg is het nooit saai. Zie het Nieuws.
Ook in de bouw en bij bouwgerelateerde ondernemingen is altijd wel iets nieuwswaardig. Ook kunnen het tips zijn waar eenieder zijn voordeel mee kan doen. U leest het hier.

placeholder image

 

Opinie

Voor een beter begrip van de wereld om u heen is het waardevol om beargumenteerde meningen van andere te vernemen. Zie Opinie
placeholder image

Contact Us


Redactie Floor
e: redactie@floor.nl