Wetmatigheid van de leercurve

Deze wetmatigheid spitst zich toe op twee management onderdelen:
- de individuele leercurve.
De individuele leercurve geeft aan hoeveel je (leert) in de tijd. De meeste leercurven vertonen de volgende vorm.
 


leercurve 

Na verloop van tijd verloopt je leerproces trager. Je hebt al een hoop gezien. Je werkzaamheden worden meer routine. Management auteur Stephen P. Robbins beweert in zijn boek “The Truth About Managing People” dat medewerkers zelfs voor de ingewikkeldste banen in twee jaar de leercurve grotendeels is doorlopen en vanaf dat moment zeer afvlakt.

Managers zouden zich meer aan deze managementwet moeten houden en (tijdelijke) functieroulatie binnen de organisatie moeten stimuleren. Ook een gezonde uitstroming (met als gevolg: instroming) van personeel stimuleert het leren van medewerkers en dus van organisaties.

- de productieleercurve
De productieleercurve )ook wel ervaringscurve genoemd) is een management wet uit het veld van het productiemanagement. De wet stelt dat de hoeveelheid tijd die nodig is om een bepaalde taak uit te voeren of product te produceren lager zal zijn voor elke volgende keer dat de taak wordt uitgevoerd of het product geproduceerd. Deze afname in de tijd zal in het begin groot zijn, maar naarmate de tijd vordert, zal de tijdwinst steeds kleiner zijn (grafisch: afplatting van de leercurve).

 

 


  • Generic placeholder image
    Nieuws en achtergronden

    Management is een veelomvattend vakgebied met raakvlakken in uiteenlopende vakgebieden, wetenschappen en ervarigen in veel van elkaar verschillende projecten.


Management- Goeroes

De top van de hedendaagse goeroes gelden Peter DruckerTom Peters en Michael Porter. Drucker is de grijze eminentie onder de goeroes. Zelfs op hoge leeftijd was hij tegen flinke honoraria nog actief met lezingen etc. Porter en Peters zijn  wereldbekend en hun optredens gaan gepaard met telecommunicatie, glitter en veel marketing-geweld. De verpakking doet veel sinds de jaren negentig.

Go guru
Card image cap
Taal & Jargon
De taal in de taal - het jargon van de vakspecialist. Of het nu econoom, technicus en/of sporter is zij verstaan alleen hun vakgenoten goed.

Go Jargon
Card image cap
Veranderen & Verbeteren

Metaforen, ervaringen en/of humor kunnen gebruikt worden management processen of de organisatie te verbeteren. Hier worden triggers daartioe gegeven.

Animal Org
The missing link tussen
Organisatietheorie en dierenwereld

Go Animal Org

Naar een idee van


Generic placeholder image
dr.ir. Jules Verlaan
e: JVerlaan@floor.nl


Over ons


Floor is in 1995 als goeroe-site op het WWW gestart bij XS4ALL. Het was een samenwerkingsverband van verschillende management-consultants. Het doel was en is om business te ontwikkelen op basis van internetfaciliteiten. Nu heel gewoon, toen nog een belofte.

Gebroken Nieuws


Nieuws

Op de elektronische snelweg is het nooit saai. Zie het Nieuws.
Ook in de bouw en bij bouwgerelateerde ondernemingen is altijd wel iets nieuwswaardig. Ook kunnen het tips zijn waar eenieder zijn voordeel mee kan doen. U leest het hier.

placeholder image

 

Opinie

Voor een beter begrip van de wereld om u heen is het waardevol om beargumenteerde meningen van andere te vernemen. Zie Opinie
placeholder image

Contact Us


Redactie Floor
e: redactie@floor.nl