Wet van de onbeduidendheid

De wet van de onbeduidenheid gaat over de lange discussies tijdens vergaderingen als het gaat om het begrotingen en uitgaven: hoe onbeduidender het bedrag, hoe langer de tijd die erover wordt gepraat.

Meer algemeen geformuleerd luidt de managementwet:“de tijd besteed aan een agendapunt is omgekeerd evenredig met het te besteden bedrag.

De aanschaf van een nieuwe NIR spectrometer met een waarde van 2 miljoen Euro is zo besloten. Niemand, behalve de techneut, weet werkelijk waar het over gaat en wat het apparaat eigenlijk doet. De techneut komt toch met onbegrijpelijke taal, dus het blijft stil en de begroting wordt binnen 2 minuten goedgekeurd.

Dan het volgende punt: snoepautomaten bij de lift op elke etage. Hier heeft iedereen wel een mening over: is het wel gezond? Hoeveel automaten zijn nodig? Wat moet er in komen? Na een enerverende discussie van een half uur wordt besloten de beslissing uit te stellen tot volgende week om er dan verder over te praten. Uiteindelijk wordt 50 Euro bespaard.

Deze wet is afkomstig van Parkinson. De wet is ook wel bekend onder de naam “de color of the bikeshed”, de kleur van de fietsenstalling. In zijn boek haalt hij dit voorbeeld aan en vergelijkt hij dit met het besluitvormingsproces bij de aanschaf van een kernreactor. De wetmatigheid blijft het zelfde: hoe lager de prijs en eenvoudiger het ontwerp, hoe moeilijker het wordt er consensus over te verkrijgen, omdat iedereen erover kan en wil meepraten.

 

 


  • Generic placeholder image
    Nieuws en achtergronden

    Management is een veelomvattend vakgebied met raakvlakken in uiteenlopende vakgebieden, wetenschappen en ervarigen in veel van elkaar verschillende projecten.


Management- Goeroes

De top van de hedendaagse goeroes gelden Peter DruckerTom Peters en Michael Porter. Drucker is de grijze eminentie onder de goeroes. Zelfs op hoge leeftijd was hij tegen flinke honoraria nog actief met lezingen etc. Porter en Peters zijn  wereldbekend en hun optredens gaan gepaard met telecommunicatie, glitter en veel marketing-geweld. De verpakking doet veel sinds de jaren negentig.

Go guru
Card image cap
Taal & Jargon
De taal in de taal - het jargon van de vakspecialist. Of het nu econoom, technicus en/of sporter is zij verstaan alleen hun vakgenoten goed.

Go Jargon
Card image cap
Veranderen & Verbeteren

Metaforen, ervaringen en/of humor kunnen gebruikt worden management processen of de organisatie te verbeteren. Hier worden triggers daartioe gegeven.

Animal Org
The missing link tussen
Organisatietheorie en dierenwereld

Go Animal Org

Naar een idee van


Generic placeholder image
dr.ir. Jules Verlaan
e: JVerlaan@floor.nl


Over ons


Floor is in 1995 als goeroe-site op het WWW gestart bij XS4ALL. Het was een samenwerkingsverband van verschillende management-consultants. Het doel was en is om business te ontwikkelen op basis van internetfaciliteiten. Nu heel gewoon, toen nog een belofte.

Gebroken Nieuws


Nieuws

Op de elektronische snelweg is het nooit saai. Zie het Nieuws.
Ook in de bouw en bij bouwgerelateerde ondernemingen is altijd wel iets nieuwswaardig. Ook kunnen het tips zijn waar eenieder zijn voordeel mee kan doen. U leest het hier.

placeholder image

 

Opinie

Voor een beter begrip van de wereld om u heen is het waardevol om beargumenteerde meningen van andere te vernemen. Zie Opinie
placeholder image

Contact Us


Redactie Floor
e: redactie@floor.nl