Wet van Parkinson (Parkinson's Law)

“Werk breidt zich uit tot het de tijd die beschikbaar is voor voltooiing, vult.”

Deze wet heeft grootse implicaties voor het besturen van ondernemingen.

C.N. Parkinson is van huis uit historicus. In 1957 publiceerde hij een artikel waarin Parkinson aantoont dat personeelsuitbreiding en toenemende werklast niets met elkaar te maken hebben. Als je het druk hebt heb je een paar minuten nodig om een brief te schrijven. Als je alle tijd van de wereld hebt, doe je er een paar uur over. Oftewel: hoe meer tijd je hebt, hoe langer de voltooiing van de taak duurt. Uiteindelijk zal al je beschikbare tijd hiermee gevuld zijn. De wet van Parkinson is hiermee geboren.

Feitelijk beschrijft en verklaart Parkinson het ontstaan van bureaucratische structuren. Medewerkers die onder een zware werkdruk en overvolle agenda gebukt gaan, krijgen er twee ondergeschikten bij. Twee, omdat één ondergeschikte al snel gelijkwaardig wordt. Als deze ondergeschikten op een gegeven moment een overvolle agenda hebben (wet van parkinson) nemen zij op hun beurt ook weer ondergeschikten aan. De leidinggevende krijgt het er niet eenvoudiger op: naast zijn oorspronkelijke taak, moet hij ook nog het management voeren over een hele afdeling!

Business proces redesign is een belangrijk middel om juist dit probleem aan te pakken.

De tijd-inspanningswet van Edwards is een humoristische afgeleide van “Parkinson’s Law”. Het product van inspanning x tijd = constant. A. Als er veel tijd is om iets te doen, zal in het begin de inspanning gering zijn. B. Als de tijd op raakt, wordt de inspanning oneindig groot. Gevolgtrekking: als er geen laatste moment bestond zou nooit iets afkomen. Les voor de leidinggevende: stel strenge deadlines.

 

 

 


  • Generic placeholder image
    Nieuws en achtergronden

    Management is een veelomvattend vakgebied met raakvlakken in uiteenlopende vakgebieden, wetenschappen en ervarigen in veel van elkaar verschillende projecten.


Management- Goeroes

De top van de hedendaagse goeroes gelden Peter DruckerTom Peters en Michael Porter. Drucker is de grijze eminentie onder de goeroes. Zelfs op hoge leeftijd was hij tegen flinke honoraria nog actief met lezingen etc. Porter en Peters zijn  wereldbekend en hun optredens gaan gepaard met telecommunicatie, glitter en veel marketing-geweld. De verpakking doet veel sinds de jaren negentig.

Go guru
Card image cap
Taal & Jargon
De taal in de taal - het jargon van de vakspecialist. Of het nu econoom, technicus en/of sporter is zij verstaan alleen hun vakgenoten goed.

Go Jargon
Card image cap
Veranderen & Verbeteren

Metaforen, ervaringen en/of humor kunnen gebruikt worden management processen of de organisatie te verbeteren. Hier worden triggers daartioe gegeven.

Animal Org
The missing link tussen
Organisatietheorie en dierenwereld

Go Animal Org

Naar een idee van


Generic placeholder image
dr.ir. Jules Verlaan
e: JVerlaan@floor.nl


Over ons


Floor is in 1995 als goeroe-site op het WWW gestart bij XS4ALL. Het was een samenwerkingsverband van verschillende management-consultants. Het doel was en is om business te ontwikkelen op basis van internetfaciliteiten. Nu heel gewoon, toen nog een belofte.

Gebroken Nieuws


Nieuws

Op de elektronische snelweg is het nooit saai. Zie het Nieuws.
Ook in de bouw en bij bouwgerelateerde ondernemingen is altijd wel iets nieuwswaardig. Ook kunnen het tips zijn waar eenieder zijn voordeel mee kan doen. U leest het hier.

placeholder image

 

Opinie

Voor een beter begrip van de wereld om u heen is het waardevol om beargumenteerde meningen van andere te vernemen. Zie Opinie
placeholder image

Contact Us


Redactie Floor
e: redactie@floor.nl