Peterprincipe

 

Het Peterprincipe stelt dat elke werknemer in een hiërarchie zal opklimmen tot hij zijn niveau van incompetentie bereikt heeft.

Hoe gaat het principe in zijn werk? Stel je bent een bekwame timmerman. Je werkt nauwkeurig, neemt alleen genoegen met perfect. Je wordt geroemd om het kwaliteitswerk dat je aflevert. Op een gegeven moment komt de functie van voorman vrij. Jij komt in aanmerking voor promotie. Collega’s, klanten, leidinggevenden, iedereen is erover eens. Immers, je bent de beste werkman van de werkplaats, dus je hebt het meer dan verdiend. In plaats van uitvoerder word je leidinggevende. Er ontstaan nu twee problemen:

  1. Je bent opgeleid voor timmerman, hier ben je goed in. Het is maar de vraag of je ook een goed leidinggevende zal zijn. Dit vergt immers hele andere competenties.
  2. Omdat je zo’n kei was in je vak, kan niemand echt goed doen. Al het werk dat zij uitvoeren is “onder de maat”. “Ik had dat veel beter gedaan”, denk je in het begin. Later schreeuw je het uit:”ik doe het zelf wel, geef me de beitel hier!”.

Het gevolg is dat je in je huidige baan niet behoorlijk functioneert. Verdere promotie is dan ook uitgesloten. Je bent voor altijd opgesloten in je huidige functie. Je bent opgeklommen tot je niveau van incompetentie.

Dit principe gaat ook op voor onderwijzers die opklimmen tot hoofd van de afdeling, of erger (onder)directeur. De technieken die bij kinderen zo goed werkten blijven zij echter gebruiken.

En wat te denken van de beroemde oud-topvoetballers die later trainer worden!

Het Peterprincipe is geformuleerd door Laurence J. Peter en Raymond Hull. Zij beschrijven het principe in “The Peter Principle”, 1969. Peter en Hull bekwamen zich in de wetenschap van de hiërarchiologie, oftewel de kunst van de hiërarchie.

 

 

Mansource Interim Professionals

Commentaar en vragen kunt U mailen aan: webmaster@floor.nl

 

 


  • Generic placeholder image
    Nieuws en achtergronden

    Management is een veelomvattend vakgebied met raakvlakken in uiteenlopende vakgebieden, wetenschappen en ervarigen in veel van elkaar verschillende projecten.


Management- Goeroes

De top van de hedendaagse goeroes gelden Peter DruckerTom Peters en Michael Porter. Drucker is de grijze eminentie onder de goeroes. Zelfs op hoge leeftijd was hij tegen flinke honoraria nog actief met lezingen etc. Porter en Peters zijn  wereldbekend en hun optredens gaan gepaard met telecommunicatie, glitter en veel marketing-geweld. De verpakking doet veel sinds de jaren negentig.

Go guru
Card image cap
Taal & Jargon
De taal in de taal - het jargon van de vakspecialist. Of het nu econoom, technicus en/of sporter is zij verstaan alleen hun vakgenoten goed.

Go Jargon
Card image cap
Veranderen & Verbeteren

Metaforen, ervaringen en/of humor kunnen gebruikt worden management processen of de organisatie te verbeteren. Hier worden triggers daartioe gegeven.

Animal Org
The missing link tussen
Organisatietheorie en dierenwereld

Go Animal Org

Naar een idee van


Generic placeholder image
dr.ir. Jules Verlaan
e: JVerlaan@floor.nl


Over ons


Floor is in 1995 als goeroe-site op het WWW gestart bij XS4ALL. Het was een samenwerkingsverband van verschillende management-consultants. Het doel was en is om business te ontwikkelen op basis van internetfaciliteiten. Nu heel gewoon, toen nog een belofte.

Gebroken Nieuws


Nieuws

Op de elektronische snelweg is het nooit saai. Zie het Nieuws.
Ook in de bouw en bij bouwgerelateerde ondernemingen is altijd wel iets nieuwswaardig. Ook kunnen het tips zijn waar eenieder zijn voordeel mee kan doen. U leest het hier.

placeholder image

 

Opinie

Voor een beter begrip van de wereld om u heen is het waardevol om beargumenteerde meningen van andere te vernemen. Zie Opinie
placeholder image

Contact Us


Redactie Floor
e: redactie@floor.nl