Floor Management Netwerk FLOOR MOUNTAIN

MOUNTAIN CLIMBING - BERGBEKLIMMEN

    Contact      

 

 

 

Ronald Naar

Geen berg te hoog,
Relaas van de Seven-Up K2 Expedition '95

 

De Karakorum Peak No. 2, meestal kortweg K2 genoemd, staat bekend als de meest meedogenloze scherprechter van de hoogste Himalaya-toppen. Hoewel meer dan honderdtwintig teams van verschillende nationaliteiten de berg in de loop der jaren belegerden, heeft tot aan de zomer van 1995 slechts een honderdtal alpinisten de top van de K2 bereikt. Voor twintig van hen bleek het succes echter van zeer korte duur: tijdens de eerste paar honderd meter afdalen kwamen zij, meestal op dramatische wijze, om het leven.

Als Ronald Naar in 1992 de hoogste Himalaya-top, de Mount Everest, op zijn naam heeft gebracht, is een expeditie naar de K2 dus een logische, volgende stap voor hem. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, vindt hij, en daarom bereidt hij zijn tocht naar 'de Berg der Bergen' met grote precisie voor. Na een zorgvuldige analyse van voorgaande K2-expedities komt hij tot een opmerkelijk aanvalsplan. Ook bedenkt en ontwikkelt hij nieuwe materialen. Bovendien stelt hij een goed getraind en uitgebalanceerd team samen waartoe vijf van de beste Nederlandse bergbeklimmers van het moment hehoren.

Eind mei 1995 gaat Ronald Naars Seven-Up K2 Expedition '95 in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad van start. Elf Nederlanders trekken met jeeps, en later met 297 Balti-dragers, door het Karakorum-gebergte naar de voet van de grote, machtige berg. Het lijkt alsof een handvol mieren Goliath probeert te overwinnen. De klimmers worden regelmatige bekogeld met kolossale rotsblokken die over hun klimroute omlaag suizen. Tegelijkertijd jagen stormen met orkaankracht over de top van de K2. Mede hierdoor komen acht leden van collega K2-expedities om het leven. Tot overmaat van ramp worden halverwege de tocht drie van Naars teamgenoten uitgeschakeld. Bovendien dreigt een conflict de expeditie op te breken. Regelmatig worden de spanningen zelfs de koele expeditieleider iets te veel.

Geen berg te hoog is het relaas van een klimmer die alles inzet om - letterlijk en figuurlijk - het hoogst haalbare in zijn sport te bereiken. Openhartig beschrijft Naar de onzekerheden, de controversen, de teleurstellingen en de zoete smaak van het uiteindelijke succes.

Geen berg te hoog bevat tachtig schitterende kleurenfoto's van de auteur. Wilbert Vernooij maakte voor dit boek twaalf illustratieve aquarellen waarmee alle aspecten van de K2-expeditie goed te volgen zijn. Geen berg te hoog is daar mee een uniek document van een adembenemend avontuur!

Back to Mountain Homepage

Floor - Mountain Highway nr. 1.

WebWise - Partners in Communication
On the Net since 1995

 

 

floor

webwise

bouwweb

Geen Berg te Hoog

Bosch & Keuning Uitgevers
De Bi1t 1996
ISBN 90 246 0298 X

 

 

 

 
_________________________________________________________

floor mountain

copyright © 1994-2022 floor