Nieuws over management, organisatie en economie

3 mei 2003

Hypotheken met ernstige kwalen
door Pierre Otten

Ruim de helft van alle hypotheken 'doet' iets met beleggen. De risico's en kosten zijn hoog en de waardeopbouw is onzeker. Hypotheekspecialist Pierre Otten voorziet drama's.

In 1948 was 28% van de Nederlandse woningvoorraad eigendom van de bewoners zelf. En wie dat bezit betaalde via een hypotheek, loste die schuld vanzelfsprekend af. Tegenwoordig zijn we minder voorzichtig. Het eigen woningbezit steeg tot ruim 50% en wordt nu voor 95% (deels) bekostigd via een hypotheek. Daarop aflossen i uit. Bovendien heeft maar liefst 53% van alle afgesloten hypotheken tegenwoordig (deels) een beleggingscomponent. Ondertussen daalde de AEX-index in 2000, 2001 én in 2002. En de autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwde onlangs in een alarmerende brochure (www.afm.nl) dat de doorsnee beleggingshypotheekgever 55% kans heeft op een restschuld.

Loopt het echt zo'n vaart?
'Het wordt dramatisch', voorspelt Pierre Otten, Hypotheekspecialist te Weert. Sinds 1974 verdiept Otten zich, naast zijn parttime functie als fysisch technoloog bij de Technische Universiteit Eindhoven, in hypotheken via inmiddels ruim 1200 zelf ontwikkelde hypotheekrekenprogramma's. 'Beleggingshypotheken hebben zware kwalen', weet hij. Het beleggingsrendement is onzeker, de kosten onduidelijk en hoog, en de waardeopbouw onvoorspelbaar. 'Ik vind sussende uitspraken van financiële instellingen als zou het allemaal wel meevallen, zéér onterecht', zegt Otten. Zijn oordeel over beleggingshypotheken, samengevat in tien punten.

meer info: Hypotheken met ernstige kwalen

 


 • Generic placeholder image
  Floor Management Netwerk

  Floor is een platform over management en ondernemen door gebruik te maken van de mogelijkheden van internet.

  Floor beoogt een hulp te zijn bij het ontwikkelen van een doelgerichte strategie en de vertaling daarvan in praktische stappen.

  Op Floor.nl is in diverse categorien informatie te vinden voor managers en voor geïnteresseerden in management.

   

 • Generic placeholder image
  Nieuws en achtergronden

  Management is een veelomvattend vakgebied met raakvlakken in uiteenlopende vakgebieden, wetenschappen en ervarigen in veel van elkaar verschillende projecten.


Management- Goeroes

De top van de hedendaagse goeroes gelden Peter DruckerTom Peters en Michael Porter. Drucker is de grijze eminentie onder de goeroes. Zelfs op hoge leeftijd was hij tegen flinke honoraria nog actief met lezingen etc. Porter en Peters zijn  wereldbekend en hun optredens gaan gepaard met telecommunicatie, glitter en veel marketing-geweld. De verpakking doet veel sinds de jaren negentig.

Go guru
Card image cap
Taal & Jargon
De taal in de taal - het jargon van de vakspecialist. Of het nu econoom, technicus en/of sporter is zij verstaan alleen hun vakgenoten goed.

Go Jargon
Card image cap
Veranderen & Verbeteren

Metaforen, ervaringen en/of humor kunnen gebruikt worden management processen of de organisatie te verbeteren. Hier worden triggers daartioe gegeven.

Animal Org
The missing link tussen
Organisatietheorie en dierenwereld

Go Animal Org

Naar een idee van


Generic placeholder image
dr.ir. Jules Verlaan
e: JVerlaan@floor.nl


Over ons


Floor is in 1995 als goeroe-site op het WWW gestart bij XS4ALL. Het was een samenwerkingsverband van verschillende management-consultants. Het doel was en is om business te ontwikkelen op basis van internetfaciliteiten. Nu heel gewoon, toen nog een belofte.

Gebroken Nieuws


Nieuws

Op de elektronische snelweg is het nooit saai. Zie het Nieuws.
Ook in de bouw en bij bouwgerelateerde ondernemingen is altijd wel iets nieuwswaardig. Ook kunnen het tips zijn waar eenieder zijn voordeel maa kan doen. U leest het hier.

placeholder image

 

Opinie

Voor een beter begrip van de wereld om u heen is het waardevol om beargumenteerde meningen van andere te vernemen. Zie Opinie
placeholder image

Contact Us


Redactie Floor
e: redactie@floor.nl