Nieuws over management, organisatie en economie

31 maart 2022

Waarom is het belangrijk grip te hebben op je cashflow?

Hoe staat jouw cashflow ervoor? En hoe ziet de toekomst eruit voor jouw bedrijf? Cashflow, ofwel kasstroom, is een belangrijk meetinstrument om je financiële positie te volgen. Ook banken bestuderen de ontwikkeling van jouw cashflow, bijvoorbeeld bij de beoordeling van een kredietaanvraag. In dit artikel lees je waarom een positieve cashflow belangrijk is en hoe jij grip kunt krijgen op jouw cashflow.

 

Cashflow is je kasstroom, ofwel het verschil in het geld dat je ontvangt en het geld dat je uitgeeft in een bepaalde periode. Als jouw factuur wordt betaald, komt er geld binnen. Wanneer je een factuur betaalt aan een leverancier of handelspartner, dan gaat verlaat geld je bedrijf. Verwar cashflow niet met winst en verlies.

Krijg zo snel mogelijk je geld 

Betalingsachterstanden kunnen de financiële gezondheid van je bedrijf ernstig in gevaar brengen. Tips om ervoor te zorgen dat klanten je op tijd betalen zijn: vroeg factureren, factureringssoftware gebruiken of een derde partij inhuren om ervoor te zorgen dat betalingen op tijd worden ontvangen. Denk ook aan een credit check vooraf bij een klant en creëer prikkels bij klanten om vroeg te betalen met bijvoorbeeld een korting.

Betaal zelf later 

In tegenstelling tot het zo snel mogelijk incasseren van betalingen, zou je met leveranciers kunnen onderhandelen over langere betalingstermijnen zonder dat het je relatie negatief beïnvloedt. Als jij je leveranciers te vroeg betaalt en betalingen van klanten niet snel genoeg ontvangt, komt jouw cashflow in de pijplijn vast te zitten. Zonder de juiste liquiditeit die van  beide richtingen stroomt, komt het resultaat van je bedrijf dus in gevaar.

Houd inzicht op het voorraadbeheer 

Weet je niet hoeveel voorraad je nodig hebt en wanneer je deze nodig hebt? Het is een belangrijke reden waarom vooral kleinere bedrijven met overtollige voorraden blijven zitten als gevolg van slecht inzicht in hun voorraadbeheer. Dit kan in feite net zo schadelijk zijn als geld uitgeven. Ga dus na hoeveel voorraad je nodig hebt en hoe lang het gemiddeld duurt om deze te verkopen. Als je geen overzicht hebt over de voorraad, kan dit een negatieve invloed  hebben op de cashflow. Wanneer je niet genoeg goederen bij de hand hebt, brengt dit je reputatie bij de consument in gevaar.

Cashflowprognose opstellen 

Met het opstellen van een cashflowprognose voorkom je dat er ineens geen geld meer voorhanden is om mee te ondernemen. Een ander woord voor cashflowprognose is liquiditeitsbegroting. Daarmee krijg je als ondernemer een goed overzicht van je debiteurenbeheer. Blijf wel reëel en transparant over kosten en zorg ook dat je je aannames voortdurend toetst. Zo heb je grip op je cashflow en kan je direct ingrijpen als er financiële problemen dreigen te ontstaan. • Generic placeholder image
  Floor Management Netwerk

  Floor is een platform over management en ondernemen door gebruik te maken van de mogelijkheden van internet.

  Floor beoogt een hulp te zijn bij het ontwikkelen van een doelgerichte strategie en de vertaling daarvan in praktische stappen.

  Op Floor.nl is in diverse categorien informatie te vinden voor managers en voor geïnteresseerden in management.

   

 • Generic placeholder image
  Nieuws en achtergronden

  Management is een veelomvattend vakgebied met raakvlakken in uiteenlopende vakgebieden, wetenschappen en ervarigen in veel van elkaar verschillende projecten.


Management- Goeroes

De top van de hedendaagse goeroes gelden Peter DruckerTom Peters en Michael Porter. Drucker is de grijze eminentie onder de goeroes. Zelfs op hoge leeftijd was hij tegen flinke honoraria nog actief met lezingen etc. Porter en Peters zijn  wereldbekend en hun optredens gaan gepaard met telecommunicatie, glitter en veel marketing-geweld. De verpakking doet veel sinds de jaren negentig.

Go guru
Card image cap
Taal & Jargon
De taal in de taal - het jargon van de vakspecialist. Of het nu econoom, technicus en/of sporter is zij verstaan alleen hun vakgenoten goed.

Go Jargon
Card image cap
Veranderen & Verbeteren

Metaforen, ervaringen en/of humor kunnen gebruikt worden management processen of de organisatie te verbeteren. Hier worden triggers daartioe gegeven.

Animal Org
The missing link tussen
Organisatietheorie en dierenwereld

Go Animal Org

Naar een idee van


Generic placeholder image
dr.ir. Jules Verlaan
e: JVerlaan@floor.nl


Over ons


Floor is in 1995 als goeroe-site op het WWW gestart bij XS4ALL. Het was een samenwerkingsverband van verschillende management-consultants. Het doel was en is om business te ontwikkelen op basis van internetfaciliteiten. Nu heel gewoon, toen nog een belofte.

Gebroken Nieuws


Nieuws

Op de elektronische snelweg is het nooit saai. Zie het Nieuws.
Ook in de bouw en bij bouwgerelateerde ondernemingen is altijd wel iets nieuwswaardig. Ook kunnen het tips zijn waar eenieder zijn voordeel maa kan doen. U leest het hier.

placeholder image

 

Opinie

Voor een beter begrip van de wereld om u heen is het waardevol om beargumenteerde meningen van andere te vernemen. Zie Opinie
placeholder image

Contact Us


Redactie Floor
e: redactie@floor.nl