Nieuws over management, organisatie en economie

23 mei 2023

Het belang van effectieve informatiebeveiliging 

Een organisatie kan niet bestaan zonder informatie. Denk alleen maar aan alle processen en gegevens die dagelijks opgeslagen moeten worden. Nodig om zaken te kunnen doen. Zonder het opslaan van gegevens kan een bedrijf of organisatie dus simpelweg niet bestaan. Helaas blijken deze systemen vaak wel de kwetsbaarheid van het bedrijf bloot te leggen. 

De afgelopen jaren zagen we een enorme toename van cybercriminaliteit. Cybercriminelen worden steeds slimmer en vallen steeds grotere organisaties aan. Datalekken worden vervolgens groots in het nieuws gebracht en de reputatie van het bedrijf of de organisatie loopt ongelooflijk veel schade op. 

Ieder bedrijf moet tegenwoordig dan ook wel iets met informatiebeveiliging doen. Ze kunnen zelfs een zogenaamd ISO 27001 certificaat behalen bij digitrust.nl om aan te tonen dat ze de nodige maatregelen hebben getroffen en dat de informatiebeveiliging aan alle kwaliteitseisen voldoet. Heel belangrijk, want de consument houdt hier tegenwoordig ook echt rekening mee. Maar hoe belangrijk is informatiebeveiliging nu eigenlijk echt? Wat levert het op om hier extra in te investeren? 

Risico op incidenten verminderen 

Natuurlijk kunnen beveiligingsincidenten nooit geheel worden voorkomen. Het moge duidelijk zijn dat als iemand dat echt wil, hij vast wel een mogelijkheid ziet om binnen te komen. Dit is bijna vergelijkbaar met het inbreken in een woning. Als ze willen, dan lukt het. Maar dat betekent niet dat je het deze criminelen niet een stuk lastiger kunt maken. Hoe moeilijker je het maakt, hoe groter de kans dat ze zullen afhaken omdat de pakkans te groot wordt. Informatiebeveiliging kan een incident dus nooit geheel voorkomen, maar het risico wel aanzienlijk verminderen

De huidige regel- en wetgeving 

Cybercriminaliteit wordt tegenwoordig ook steeds vaker opgepakt door de politie. Hoewel ze het nog lastig vinden om hier echt verandering in te brengen. Ook de overheid besteedt hier steeds meer aandacht aan. Het is zelfs een hot topic momenteel binnen de EU. Ook zij hebben immers te maken met de gevolgen van cybercrime. Je moet er toch niet aan denken dat belangrijke informatie van de overheid zomaar op straat komt te liggen? 

Het is dan ook niet voor niets dat er sinds de digitalisering van onze samenleving ook heel veel nieuwe regels zijn bijgekomen. Regels die zijn bedoeld om gevoelige informatie te beveiligen. Goed voorbeeld is het moeten naleven van de AVG. Als de Nederlandse gegevensbeschermingsautoriteit ontdekt dat hier niet aan wordt voldaan of als er weinig tot niets met informatiebeveiliging wordt gedaan, dan kan dit tot fikse boetes leiden. 

Verbeteren van de commerciële kansen 

De meeste organisaties, stakeholders en klanten stellen steeds hogere eisen aan bedrijven. De informatiebeveiliging kan dan echt de doorslaggevende factor zijn. Als klant wil je er immers van overtuigd zijn dat de gegevens op de juiste manier worden beschermd. Door extra aan informatiebeveiliging te werken, kun je dus indirect je commerciële kansen vergroten. Bovendien zorgt het ook voor intern vertrouwen. Medewerkers weten zo immers zeker dat hun vertrouwelijke informatie goed beschermd wordt. 


 • Generic placeholder image
  Floor Management Netwerk

  Floor is een platform over management en ondernemen door gebruik te maken van de mogelijkheden van internet.

  Floor beoogt een hulp te zijn bij het ontwikkelen van een doelgerichte strategie en de vertaling daarvan in praktische stappen.

  Op Floor.nl is in diverse categorien informatie te vinden voor managers en voor geïnteresseerden in management.

   

 • Generic placeholder image
  Nieuws en achtergronden

  Management is een veelomvattend vakgebied met raakvlakken in uiteenlopende vakgebieden, wetenschappen en ervarigen in veel van elkaar verschillende projecten.


Management- Goeroes

De top van de hedendaagse goeroes gelden Peter DruckerTom Peters en Michael Porter. Drucker is de grijze eminentie onder de goeroes. Zelfs op hoge leeftijd was hij tegen flinke honoraria nog actief met lezingen etc. Porter en Peters zijn  wereldbekend en hun optredens gaan gepaard met telecommunicatie, glitter en veel marketing-geweld. De verpakking doet veel sinds de jaren negentig.

Go guru
Card image cap
Taal & Jargon
De taal in de taal - het jargon van de vakspecialist. Of het nu econoom, technicus en/of sporter is zij verstaan alleen hun vakgenoten goed.

Go Jargon
Card image cap
Veranderen & Verbeteren

Metaforen, ervaringen en/of humor kunnen gebruikt worden management processen of de organisatie te verbeteren. Hier worden triggers daartioe gegeven.

Animal Org
The missing link tussen
Organisatietheorie en dierenwereld

Go Animal Org

Naar een idee van


Generic placeholder image
dr.ir. Jules Verlaan
e: JVerlaan@floor.nl


Over ons


Floor is in 1995 als goeroe-site op het WWW gestart bij XS4ALL. Het was een samenwerkingsverband van verschillende management-consultants. Het doel was en is om business te ontwikkelen op basis van internetfaciliteiten. Nu heel gewoon, toen nog een belofte.

Gebroken Nieuws


Nieuws

Op de elektronische snelweg is het nooit saai. Zie het Nieuws.
Ook in de bouw en bij bouwgerelateerde ondernemingen is altijd wel iets nieuwswaardig. Ook kunnen het tips zijn waar eenieder zijn voordeel maa kan doen. U leest het hier.

placeholder image

 

Opinie

Voor een beter begrip van de wereld om u heen is het waardevol om beargumenteerde meningen van andere te vernemen. Zie Opinie
placeholder image

Contact Us


Redactie Floor
e: redactie@floor.nl