Nieuws over management, organisatie en economie

1 juni 2024

Hoe word je een goede coach op de werkvloer?

3 effectieve tips

Coachend leidinggeven is steeds meer een begrip in de bedrijfswereld. Toch is dat niet zo gemakkelijk als het klinkt. Sommige leidinggevenden denken dat ze weten hoe ze dit aan moeten pakken, maar merken eigenlijk vrij weinig respons van het team. Misschien herken jij je hier ook wel in. Dat je denkt een zeer motiverend gesprek te hebben gevoerd met een medewerker en er vervolgens helemaal niets lijkt te veranderen. Dit is meestal geen onwil van de medewerker in kwestie, maar simpelweg een gevolg van slechte coaching. Dit is namelijk lastiger dan je denkt. Maar hoe zorg je ervoor dat je jouw coachingskills naar een hoger niveau tilt? Hoe word je eigenlijk een goede coach op de werkvloer? In dit artikel geven we drie effectieve tips om je op weg te helpen. 

1. Volg een coachingopleiding 

Wist je dat er speciale coachingopleidingen bestaan? Een opleiding tot coach helpt je om de juiste vaardigheden en technieken te ontwikkelen die nodig zijn om jouw medewerkers op de juiste manier aan te sturen. En nee, deze opleidingen zijn echt niet enkel bestemd voor mensen die ook daadwerkelijk als officiële coach aan de slag willen gaan. Het is voor iedereen die deze belangrijke vaardigheden onder de knie wil krijgen. De vaardigheden die je hier leert, komen je gehele leven van pas. Zowel binnen het bedrijfsleven als privé. Genoeg reden dus om een coachingopleiding te volgen, zodat je de juiste technieken zo echt in de praktijk kunt brengen. 

2. Wees oprecht en neem de tijd 

Wees je bewust van je houding en je eigen gevoel op het moment dat je de ander aanspreekt. Ga bijvoorbeeld geen gesprek aan als je eigenlijk te druk bent of als je hoofd al te vol zit om nog nieuwe informatie in je op te nemen. Stel het gesprek dan liever nog even uit. De meeste mensen voelen het haarfijn aan als je interesse of coaching eigenlijk niet helemaal oprecht is. Het is onmogelijk om altijd maar aan te staan voor anderen. Soms gaat dit gewoon niet. Het is belangrijk om hier eerlijk over te zijn en dan een ander moment in te plannen. Alleen als je zeker weet dat je met alle oprechtheid de tijd en de aandacht in het gesprek kunt steken, is het goed om hier werk van te maken.

3. Stel de juiste vragen 

Hetgeen coaching zo effectief maakt is dat je mensen stimuleert om in hun eigen kracht te gaan staan. Je geeft dus geen kant-en-klare oplossingen en stuurt de ander ook niet in een bepaalde richting. Je stelt de juiste vragen om hen te stimuleren anders naar de situatie te gaan kijken. Geef dus geen concreet advies en probeer ook gesloten vragen te vermijden. Stimuleer de ander om er zelf over na te denken en zelf ook met mogelijke oplossingen te komen. Hiermee zorg je ervoor dat zij zelf aan hun vaardigheden kunnen werken en ook meer zelfvertrouwen opbouwen om nieuwe uitdagingen aan te gaan en te overwinnen. Hetgeen uiteindelijk weer van zeer positieve iinvloed is op het bedrijf. 

 

 


 • Generic placeholder image
  Floor Management Netwerk

  Floor is een platform over management en ondernemen door gebruik te maken van de mogelijkheden van internet.

  Floor beoogt een hulp te zijn bij het ontwikkelen van een doelgerichte strategie en de vertaling daarvan in praktische stappen.

  Op Floor.nl is in diverse categorien informatie te vinden voor managers en voor geïnteresseerden in management.

   

 • Generic placeholder image
  Nieuws en achtergronden

  Management is een veelomvattend vakgebied met raakvlakken in uiteenlopende vakgebieden, wetenschappen en ervarigen in veel van elkaar verschillende projecten.


Management- Goeroes

De top van de hedendaagse goeroes gelden Peter DruckerTom Peters en Michael Porter. Drucker is de grijze eminentie onder de goeroes. Zelfs op hoge leeftijd was hij tegen flinke honoraria nog actief met lezingen etc. Porter en Peters zijn  wereldbekend en hun optredens gaan gepaard met telecommunicatie, glitter en veel marketing-geweld. De verpakking doet veel sinds de jaren negentig.

Go guru
Card image cap
Taal & Jargon
De taal in de taal - het jargon van de vakspecialist. Of het nu econoom, technicus en/of sporter is zij verstaan alleen hun vakgenoten goed.

Go Jargon
Card image cap
Veranderen & Verbeteren

Metaforen, ervaringen en/of humor kunnen gebruikt worden management processen of de organisatie te verbeteren. Hier worden triggers daartioe gegeven.

Animal Org
The missing link tussen
Organisatietheorie en dierenwereld

Go Animal Org

Naar een idee van


Generic placeholder image
dr.ir. Jules Verlaan
e: JVerlaan@floor.nl


Over ons


Floor is in 1995 als goeroe-site op het WWW gestart bij XS4ALL. Het was een samenwerkingsverband van verschillende management-consultants. Het doel was en is om business te ontwikkelen op basis van internetfaciliteiten. Nu heel gewoon, toen nog een belofte.

Gebroken Nieuws


Nieuws

Op de elektronische snelweg is het nooit saai. Zie het Nieuws.
Ook in de bouw en bij bouwgerelateerde ondernemingen is altijd wel iets nieuwswaardig. Ook kunnen het tips zijn waar eenieder zijn voordeel maa kan doen. U leest het hier.

placeholder image

 

Opinie

Voor een beter begrip van de wereld om u heen is het waardevol om beargumenteerde meningen van andere te vernemen. Zie Opinie
placeholder image

Contact Us


Redactie Floor
e: redactie@floor.nl